Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Hongkong strider för demokrati – men EU-länder utlämnar folk till Kina

Hongkong kämpar för sin frihet och för sin rättsstat. Samtidigt finns en skamfläck att ta itu med inom EU. Flera EU-länder utlämnar personer till Kina – för rättslig prövning.

Den strid som nu utspelas i Hongkong började med ett lagförslag som skulle öppna för att brottsmisstänkta skulle utlämnas till Kina.

Blir du åtalad i Hongkong prövas bevisningen. Blir du åtalad i Kina, så fälls du så gott som alltid.

En brottsmisstänkt som får sin sak prövad i Hongkong får en rättssäker process i ett oberoende rättsväsende. Skickas personen till Kina hamnar hen i händerna på ett rättsväsende som lyder order från kommunistpartiet. Blir du åtalad i Hongkong prövas bevisningen. Blir du åtalad i Kina, så fälls du så gott som alltid.

Provinsregeringen i Hongkong lade förslaget om utlämningar till Kina på is, men de protesterande kräver mer. Ytterst är det en dragkamp mellan Kinas kommunistiska parti och medborgare i Hongkong som vill bevara Hongkong som en fri enklav inom Kina, där yttrandefrihet råder och där det finns ett oberoende rättsväsende. Demokratin, i form av fria val, har däremot redan urholkats.

Söker du på Hongkong på regeringskansliets hemsida är det senaste som finns en notering om att finansmarknadsministern Per Bolund skulle besöka Hongkong år 2016.

I den utrikespolitiska deklarationen utlovade utrikesminister Margot Wallström en offensiv för demokratin. En sådan offensiv borde synas nu när Hongkong kämpar.

Söker du på Hongkong på regeringskansliets hemsida är det senaste som finns en notering om att finansmarknadsministern Per Bolund skulle besöka Hongkong år 2016.

Den 8 maj publicerade EU-kommissionen en rapport om läget i Hongkong som uttrycker oro över att yttrandefriheten och självständigheten för Hongkong är på väg att urvattnas.

När USA:s president Donald Trump fick en fråga om läget i Hongkong så sade han att det är en intern fråga för Kina och Hongkong, med tillägget "de behöver inte våra råd".

Sverige säger inte så mycket och utrikesminister Margot Wallström är påtagligt försiktig när hon får frågor om Hongkong.

Den ledande demokratin USA ger i stort sett signalen att Kina kan göra vad som helst i Hongkong. EU uttrycker sin oro. Sverige säger inte så mycket och utrikesminister Margot Wallström är påtagligt försiktig när hon får frågor om Hongkong.

Medan EU-kommissionen i en rapport uttrycker oro över att Hongkongs särskilda ställning urholkas, så pågår i det tysta något som bara kan beskrivas som en skamfläck för EU.

I juni lyfte ett specialchartrat plan från Spanien till Kina. Ombord fanns 94 taiwaneser som var anklagade för brott riktade mot personer i Kina. I Taiwan hade de 94 kunnat få en rättvis prövning. Taiwan är en demokrati och en fungerande rättsstat. Men i stället skickades de till Kina, där de kommer att dömas oberoende av bevisläget. I UD:s senaste rapport om mänskliga rättigheter i Kina beskrivs det kinesiska rättsväsendet så här: "Rättsväsendet är underställt kommunistpartiets kontroll och därmed inte oberoende." Ändå har Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Litauen, Rumänien och Bulgarien utlämningsavtal med Kina.

Att utlämna taiwanesiska medborgare till Kina är ett allvarligt rättsövergrepp och visar hur bisarr "ett Kina-politiken" blir när den ställs på sin spets.

En Hongkongbo som misstänks för brott och påträffas i Sverige kan alltså utlämnas till Hongkong.

Ytterligare några EU-länder, däribland Danmark, Sverige och Finland, har utlämningsavtal med Hongkong. En Hongkongbo som misstänks för brott och påträffas i Sverige kan alltså utlämnas till Hongkong.

Här finns alltså en fråga som borde leda till att utrikesminister Margot Wallström höjer tonläget. För om Hongkongs rättsväsende urholkas, till exempel genom att personer kan utlämnas till Kina, så måste rimligtvis Sverige säga upp utlämningsavtalet med Hongkong.