Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: I Gdansk finns ett liberalt och grönt Polen

Det finns ett stockkonservativt Polen som förbjuder abort, stryper utrymmet för fristående medier och gynnar kolkraft. Men i Gdansk möter jag ett grönt och liberalt Polen – där maten serveras på ätbara tallrikar.

Gdansk har under årtionde efter årtionde varit en stad som sticker ut. Efter första världskriget var det fristaden Danzig, med självstyre, reglerat av fredsfördraget från första världskriget. Befolkningen var i huvudsak tyskar.

På ön Westerplatte fanns en liten polsk garnison som höll stånd mot de tyska styrkorna i en vecka under inledningsskedet av andra världskriget.

Det ledde till att Polen blev det första landet i Östeuropa som fick en icke kommunistisk regering.

Det var också staden där arbetarna på Leninvarvet, under ledning av Lech Walesa, tvingade den kommunistiska polska regeringen att tillåta den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet. Det ledde till att Polen blev det första landet i Östeuropa som fick en icke kommunistisk regering. Det var början på Sovjetväldets sönderfall. I dag är flygplatsen i Gdansk döpt efter Lech Walesa.

När nu Polen styrs av en ultrakonservativ regering, som rubbar på domstolarnas oberoende och omvandlar statstelevisionen till sitt propagandaredskap, så är Gdansk åter igen den uppkäftiga staden.

Maten som serveras är vegetarisk och tallrikarna är ätbara, låt vara att de inte utgör någon delikatess.

Det märks när EU-länderna kring Östersjön samlas till ett möte i Gdansk. Temat är hållbar utveckling, att stoppa klimatförändringarna och att rädda Östersjön. Maten serveras på ätbara tallrikar, låt vara att de inte utgör någon delikatess.

Regionen Pommerns ledande politiker, Mieczyslaw Struk, håller invigningstal där han uttrycker sin glädje över de grönas framgångar i valet till Europaparlamentet. Han själv tillhör Medborgarplattformen, som är med i samma partigrupp som Moderaterna i Europaparlamentet.

– Visst är det en kontrast mot regeringen, säger han, när jag får en kort pratstund med honom.

– Det är ingen hemlighet att vi är i opposition till den nuvarande regeringen.

– Vi har svårt att acceptera regeringens politik när det gäller vindkraft och att den uppmuntrar kraftföretagen att använda kolkraft.

– Vi i regionen gör så gott vi kan för att främja förnybar energi. Och vi tar hjälp av EU:s fonder för att göra det.

Om vi tittar på den formella dagordningen för samarbetet kring Östersjön så handlar det till exempel om att minska utsläppen av plast. Och då blir det ätbara tallrikar i stället för plasttallrikar till lunchen.

Det handlar om att minska Polens beroende av till exempel rysk gas. Sådant kan även en ultrakonservativ polsk regering arbeta för.

Regeringen i Warszawa uppmuntrar koleldning. I Gdansk kan jobbpendlare få tillgång till elcyklar för ett par hundralappar per år.

Men det handlar också om vardagspolitik – om att företrädare för regioner i åtta EU-länder runt Östersjön får tillfälle att träffas. Just den här gången träffas de i en stad som har betydligt mer liberala värderingar än Polen som helhet. Regeringen i Warszawa uppmuntrar koleldning. I Gdansk kan jobbpendlare få tillgång till elcyklar för ett par hundralappar per år. EU har varit med och finansierat elcyklarna.

– Östersjösamarbetet bidrar till att hålla Polen mer öppet, säger Mieczyslaw Struk.