Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman i Taiwan: Hon är transperson, anarkist och minister i Taiwans regering

Hon är transperson. Hon är anarkist. Hon deltog i en rörelse som ockuperade Taiwans parlament. I dag är Audrey Tang minister i Taiwan. Och hon skapar det tjugoförsta århundradets demokrati.

– Anarkister delar en gemensam kärna. Vi tror inte på kommandon. Vi tror inte på hierarkier, säger hon.

En dag i veckan kommer Audrey Tang hit för att prata med människor. Inte som ett kort studiebesök på några timmar, utan en hel arbetsdag.

Intervjun äger på ett lab för sociala innovationer. Vem som helst kan för ett halvår i taget använda lokaler (och få hjälp av kunnig personal) för att pröva sig fram för att lösa sociala frågor. Ett exempel: Rissorter odlade av Taiwans ursprungsbefolkning kan vara svåra att sälja. Hmm, vad gör vi åt det? Ta dit en känd tv-kock som visar vad riset kan användas till.

En dag i veckan kommer Audrey Tang hit för att prata med människor. Inte som ett kort studiebesök på några timmar, utan en hel arbetsdag. Och Audrey Tangs arbetsdagar är långa.

Hennes titel är digital minister. Hon ska kickstarta Taiwans IT-industri. Men det hon gör är också att omvandla Taiwan som demokrati, med hjälp av internet.

– Radio innebär att en enda person, kanske en diktator, kan prata med miljoner människor, säger hon.

– Men det har inte funnits teknik som gör det möjligt för miljoner människor att lyssna på varandra förrän internet uppfanns.

– Vi vill göra direktdemokratin till en mer deltagande demokrati.

Internetrummen är skapade så att dialogen ska leda fram mot ett förslag. Ur de vildvuxna idéerna växer en kompromiss fram.

Tänk dig hundratusentals eller miljontals människor som pratar med varandra över nätet - och som till slut kommer överens om hur en lösning skulle kunna se ut.

Men hur hantera hat och filterbubblor?

– I våra online-rum tillåter vi inte folk att svara direkt på varandra, säger Audrey Tang.

– Om du inte håller med, så föreslå något bättre. På det sättet undviker vi att slösa med varandras tid.

Internetrummen är skapade så att dialogen ska leda fram mot ett förslag. Ur de vildvuxna idéerna växer en kompromiss fram.

I Taiwan blev samåkningstjänsten Uber lika kontroversiell som på många andra ställen. På internet fördes diskussionen. Där deltog även företrädare för Uber och den etablerade taxinäringen. Och så växte en kompromiss fram. Till exempel regler för licensiering och säkerhet. Men också en öppenhet för att släppa in en ny aktör.

– Demokrati är att människor lyssnar på varandra och att det manifesteras i kollektiva beslut, säger Audrey Tang.

Skulle Örebro kommun våga släppa loss en sådan process om kommunalskatten? Skulle regeringen våga släppa loss en sådan diskussion om de ensamkommande ungdomarna?

Men slutresultatet är ändå att allmänheten har betydligt bättre koll på vad Audrey Tang sysslar med, om vi jämför med ministrar eller kommunalråd i Sverige

Inför intervjun monteras en kamera upp. Hela samtalet spelas in och läggs ut på nätet.

Det gäller även när hon träffar lobbyister. Visserligen får lobbyisten gärna stryka sådant som personen betraktar som affärshemligheter – anarkisten Audrey Tang undviker att beordra fram saker. Men slutresultatet är ändå att allmänheten har betydligt bättre koll på vad Audrey Tang sysslar med, om vi jämför med ministrar eller kommunalråd i Sverige – landet som har offentlighetsprincipen inskriven i grundlagen.

– Hittills har vi inte mött något motstånd. Orsaken till det är att jag inte styr genom kommandon.

Audrey Tangs gärning som minister är en fortsättning på något som kallades Solrosrörelsen. Den förra regeringen var på väg att sluta ett omfattande handels- och investeringsavtal med det kommunistiska Kina. Studenter ockuperade parlamentet i protest mot avtalet. Hundratusentals människor demonstrerade. En av dem som drev frågan på nätet var Audrey Tang.

– Det folk sade var: parlamentarikerna gör inte det de är skyldiga att göra, så vi gör det åt dem. Det människor reagerade på var bristen på öppenhet.

Men som liberal tror jag på en representativ demokrati. Vi väljer parlamentariker som ska fatta besluten. Jag ställer frågan till Audrey Tang om inte detta var att sätta sig över den representativa demokratin.

– Det folk sade var: parlamentarikerna gör inte det de är skyldiga att göra, så vi gör det åt dem. Och det människor reagerade på var bristen på öppenhet.

– Parlamentet vägrade att redovisa det som andra handelsavtal eftersom de konstitutionellt såg Kina som en del av Taiwan. De såg det som ett inrikespolitiskt avtal. Så det var väldigt specifika och unika omständigheter.

– Ledamöterna i parlamentet sade till slut "okej, vi fattar".

Jag frågar Audrey Tang om det inte är något motsägelsefullt med att en anarkist sitter i en regering. Och i spetsen för administrationen sitter den liberala presidenten Tsa Ing-wen.

Erfarenheterna från Solrosrörelsen i Taiwan spred sig till paraplyrörelsen i Hongkong som kämpade mot Kinas försök att strypa den kärna av demokrati som trots allt fanns i Hongkong.

Jag frågar Audrey Tang om det inte är något motsägelsefullt med att en anarkist sitter i en regering. Och i spetsen för administrationen sitter den liberala presidenten Tsa Ing-wen.

– Vi flyttar funktioner från att vara något som människor trodde att bara regeringar kunde göra till något som alla människor kan göra. Varje steg i den riktningen gör samhället mer anarkistiskt.