Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman i Taiwan: Jojje Olsson blev utslängd från Kina – fick inte ens hämta sina tillhörigheter

Jojje Olsson var frilansjournalist i Peking. Men under ett besök i Sverige kom beskedet: Han fick inte sätta sin fot i Kina mer. Inte ens för att hämta sina personliga tillhörigheter. Så nu bor han i Taiwan.

Annons

På somrarna brukar han bland annat besöka Odensbacken utanför Örebro.

Jojje Olsson publicerar regelbundet kommentarer om Kina på sin blogg InBeijing. Han har skrivit flera böcker, den senaste med titeln De kidnappade Kina-svenskarna.

– Jag har tidigare bott i Peking i åtta år. Nu får jag inte längre åka tillbaka till Kina eftersom jag är svartlistad, vilket förmodligen hänger samman med mitt arbete. Framför allt artiklarna jag har skrivit om de två kidnappade Kina-svenskarna, Gui Minhai och Peter Dahlin.

Peter Dahlin släpptes så småningom. Gui Minhai sitter fortfarande inspärrad.

Jag stod där utan något visum och alla mina ägodelar var kvar i Peking

Jojje Olsson var hemma i Sverige sommaren 2016. Han gjorde som han brukade göra: lämna in en ansökan om nytt journalistvisum för ett år framåt och skicka in passet. Men det dröjde längre än vanligt – ända till dagen då han hade bokat flygbiljett till Peking. Då kom beskedet att visumet var indraget, utan någon annan förklaring än att det var ett beslut som hade fattats i Peking.

– Jag stod där utan något visum och alla mina ägodelar var kvar i Peking.

Han fick inte ens visum för att åka till Peking några dagar och tömma lägenheten. Det fick han ordna på annat sätt.

Men sedan Xi Jinping blev president har i stort sett varje område täppts till ganska ordentligt. Partiet ska styra och civilsamhället måste lyda partiet.

– Man kunde se när Hu Jintao var president (2003-2013) att det tilläts en viss diskussion på internet. Civilsamhället gavs ett visst spelutrymme. Det fanns öppningar för människorättsadvokater, aktivister och bloggare.

– Men sedan Xi Jinping blev president (2013) har i stort sett varje område täppts till ganska ordentligt. Partiet ska styra och civilsamhället måste lyda partiet. Religiösa församlingar måste lyda partiet. Medierna måste lyda partiet.

– De senaste åren är det en handfull journalister som råkat ut för samma sak som mig. Jag tror att självcensuren är ganska utbredd bland utländska journalister i Kina.

Sedan 20012 har Örebro kommun Yantai i Kina som vänort. När vänortsavtalet diskuterades i fullmäktige i Örebro, så ställde kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) frågan om ett vänortssamarbete med Kina skulle kunna ge Kina "bättre förutsättningar på sikt att gå åt rätt håll".

– Jag tror att det är extremt låg sannolikhet att man göra något när det gäller mänskliga rättigheter för en vänort, säger Jojje Olsson.

– Kulturella utbyten sker alltid på myndigheternas nåder. Jag har väldigt svårt att se att man skulle kunna ställa några krav på mänskliga rättigheter - att det skulle hörsammas över huvud taget. Det ser jag som en obefintlig möjlighet.

Jojje Olsson beskriver Taiwan (som formellt heter Republiken Kina) som en av Asiens mest väl fungerande demokratier.

– Enligt indexet från Reportrar utan gränser ligger Taiwan högst i hela Asien, före Japan och alla andra demokratier.

Det sänder fel signaler när inte bara Sverige utan alla andra västländer också, har diplomatiska relationer med Kina i stället för Taiwan.

Hur ser du på att Sverige har diplomatiska relationer med Kina, men inte med Taiwan?

– Från en moralisk ståndpunkt är det ju väldigt svårt. Det sänder fel signaler när inte bara Sverige utan alla andra västländer också, har diplomatiska relationer med Kina i stället för Taiwan. Men man behöver ju inte erkänna Taiwan som land för att förbättra relationerna.

Ett sätt att förbättra relationerna vore om svenska kommuner upptäcker att de skulle kunna ha vänortsförbindelser med Taiwan.

– Man skulle kunna lära en hel del av Taiwan, även när det gäller demokratiska områden som öppenhet och transparens. Och Taiwan har mycket högre återvinningsgrad av sopor än vad vi har i Sverige.