Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman i Taiwan: Kommer Taiwan att sända chockvågor till olympiaden i Tokyo 2020?

Det kan bli nya chockvågor i den internationella olympiska kommittén. Hur ska den agera om Taiwan röstar för något som borde vara en självklarhet: att få heta Taiwan i olympiska sammanhang?

Annons

I Sverige balanserar Liberalerna strax över fyra procent i mätningarna. I Taiwan har det liberala partiet DPP egen majoritet i parlamentet.

Och så naturligtvis olika varianter av gatuköksmat. Något som Taiwan är världsmästare på.

Så när DPP håller kampanjmöte i Taipei är det tiotusentals människor som samlas. Det pågår i tre timmar. Det är slagord, det är försäljning av kampanjmaterial. Det är tre fingrar i luften eftersom kandidat nummer tre inför borgmästarvalet i Taipei är den liberala kandidaten Pasauya Yao. Och så naturligtvis olika varianter av gatuköksmat. Något som Taiwan är världsmästare på.

Men det är inte lokalvalen som kan skaka om internationellt, utan att medborgarna också får folkomrösta om en rad olika frågor. Bland annat om könsneutrala äktenskap och om Taiwans ställning i de olympiska spelen i Tokyo 2020. Hittills har idrottsmännen från Taiwan fått marschera in under en skylt med texten ”kinesiska Taipei”.

– Taiwan är Taiwan. Det är inte en del av Kina, säger Kenneth Cheng, en av dem som deltar i det tre timmar långa kampanjmötet i Taipei.

Någon stenkast bort ligger ett minnesmärke över offren för en omfattande massaker som Chiang Kai-sheks styrkor gjorde sig skyldiga till...

Ett par hundra meter från kaféet där jag sitter och skriver detta står en gigantisk staty av den gamla nationalistiske diktatorn Chiang Kai-shek. En militär hedersvakt bevakar honom. Vaktavlösningen är en turistattraktion.

Någon stenkast bort ligger ett minnesmärke över offren för en omfattande massaker som Chiang Kai-sheks styrkor gjorde sig skyldiga till, med början den 28 februari 1947.

Chiang Kai-sheks auktoritära styre är sedan länge slut. Taiwan är en demokrati. Här öppnade Reportrar utan gränser sitt Asienkontor. Här öppnade den tyska public servicekanalen Deutsche Welle sitt fjärranösternkontor. Dit flyttade den svenske frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson, efter att ha blivit utslängd från Kina.

Men nu har Taiwan en regering som har 1000 gånger större legitimitet än regimen i Peking.

Taiwans demokratisering borde ha lett till ett jubel bland Västeuropas ledare. Men i stället blev det en rad regeringar som vred sig besvärat. Så länge både Taiwan och Kina var diktaturer, kunde alla vara överens om att det var Folkrepubliken Kina som skulle prioriteras. Att Kina gjorde anspråk på Taiwan fick man svälja. Men nu har Taiwan en regering som har 1000 gånger större legitimitet än regimen i Peking.

Att låta Taiwans idrottstrupp marschera in på OS-arenan med skylten ”kinesiska Taipei” – det är ungefär som om IFK Göteborg skulle tvingas marschera in bakom en skylt där det står ”Svenska Stockholm”. Sådant händer liksom inte. På lördagen ska väljarna i Taiwan ta ställning till om de ska ställa sig bakom kravet att Taiwan borde få heta Taiwan. Ett ganska självklart krav kan man tycka.

Men många i Taiwan tänker också taktiskt. Ungefär så här: Ja, det är skräp att vi ska heta ”kinesiska Taipei”, men det är dumt att reta Peking i onödan.

För varje år som går med Taiwan som demokrati och Kina som en allt hårdare diktatur, så blir det mindre realistiskt att Taiwan frivilligt skulle underordna sig Kina. Och de historiska banden mellan Kina och Taiwan är trots allt inte särskilt starka.

Men många i Taiwan tänker också taktiskt. Ungefär så här: Ja, det är skräp att vi ska heta ”Kinesiska Taipei”, men det är dumt att reta Peking i onödan.

Internationella olympiska kommittén har redan slagit bakut och sagt att de inte tänker hörsamma ett krav på att ändra beteckningen på Taiwan.

Det återstår att se vilken sida som vinner lördagens folkomröstning. Men oavsett resultatet borde det vara självklart för varje demokrat att sluta upp bakom Taiwan i konflikten med Kina.

Internationella olympiska kommittén har redan slagit bakut och sagt att de inte tänker hörsamma ett krav på att ändra beteckningen på Taiwan. Så det säger något Internationella Olympiska kommittén inställning till demokrati.