Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman i Taiwan: Tänk om jag har haft fel under alla dessa år!

Annons

Jag befinner mig i Taiwan. Det är protesternas och den civila olydnadens förlovade land. Och Taiwan har fått mig att undra: Har jag haft fel i alla dessa år, när jag varit lite överlägset skeptisk till civil olydnad?

Efter en och en halv dag i Taiwan ser jag den första demonstrationen. På en torgmarknad står en handfull personer och demonstrerar mot skattesystemet som de upplever som godtyckligt. För säkerhets skull med text på kinesiska och engelska på plakaten.

När jag som utländsk journalist visar intresse för deras protest så försöker de entusiastiskt och på knagglig engelska förklara vad de vill.

När jag som utländsk journalist visar intresse för deras protest så försöker de entusiastiskt och på knagglig engelska förklara vad de vill. Lyckligtvis har jag just den här dagen sällskap av Jojje Olsson, frilansjournalist som är bosatt i Taipei och som talar kinesiska. bloggen InBeijing rapporterar han om Kina.

Gillar du demonstrationer, så gör ett besök i Taiwan! Och i Taiwan kan en politisk demonstration skaka om landet. Under några månader år 2014 ockuperade studenter parlamentsbyggnaden för att protestera mot ett handelsavtal med Kina. En av dem som engagerade sig var en ung programmerare som beskriver sig själv som "konservativ anarkist". Hon heter Audrey Tang.

Studenterna lämnade parlamentet och städade noggrant efter sig. Vid nästa val röstades maktpartiet Kuomingtang bort. In kom det liberala partiet DPP.

Avtalet fick rivas. Studenterna lämnade parlamentet och städade noggrant efter sig. Vid nästa val röstades maktpartiet Kuomintang bort. In kom det liberala partiet DPP. Flera av dem som engagerade sig i det som kom att kallas "Solrosrörelsen" mot avtalet med Kina blev sedan valda till politiska uppdrag. Audrey Tang kan numera titulera sig som IT-minister.

Som skeptiker till civil olydnad skulle jag säga att rörelsen som ockuperade parlamentet rubbade ett demokratiskt system. I en representativ demokrati är det de valda företrädarna som bestämmer politikens innehåll, visserligen under intryck av en frispråkig debatt.

Men då ska vi komma ihåg att Taiwan höll sitt första helt demokratiska presidentval så sent som 1996. Demokratiseringen drevs fram av modiga personer som tog stora personliga risker.

Men då ska vi komma ihåg att Taiwan höll sitt första helt demokratiska presidentval så sent som 1996. Demokratiseringen drevs fram av modiga personer som tog stora personliga risker. Taiwan firar till exempel yttrandefrihetens dag den 7 april. Det var den 7 april 1989 som chefredaktören Deng Nan-jung satte eld på sig själv när polis stormade in på hans kontor.

I Taiwan är alltså den civila olydnaden ingenting avlägset. Det är en del av nutidshistorien.

På onsdag ska jag träffa IT-ministern Audrey Tang. Inför mötet kom en fråga via mejl: Är det okej att hela mötet direktsänds på webben? Den som träffar Audrey Tang får räkna med att innehållet blir offentligt.

Som IT-minister driver Audrey Tang på för nya processer som gör landets administration mer öppen och mer tillgänglig för allmänheten. På onsdag ska jag träffa Audrey Tang. Inför mötet kom en fråga via mejl: Är det okej att hela mötet direktsänds på webben? Den som träffar Audrey Tang får räkna med att innehållet blir offentligt. En öppenhet som får till och med den svenska offentlighetsprincipen att framstå som mossig. Den civila olydnaden för några år sedan drev alltså fram nya processer som vitaliserar Taiwans demokrati.

Regimen i Kina kommer ofta med mer eller mindre öppna hot mot den unga demokratin i Taiwan. Men en faktor som gynnar Taiwans säkerhet är just den långa traditionen av civil olydnad. Varje kinesisk härskare som ens tänker tanken att Kina ska ta kontrollen över Taiwan, måste ta med i beräkningen att rätt många människor i Taiwan är vana vid att protestera och att de därtill är kreativa när det gäller att hitta metoder för protester.

Så den civila olydnaden har både bidragit till att vitalisera Taiwans demokrati och att stärka Taiwans säkerhet.

Så den civila olydnaden har både bidragit till att vitalisera Taiwans demokrati och att stärka Taiwans säkerhet.

Jag tycker fortfarande att det är problematiskt med civil olydnad i en demokrati. Men det tål i varje fall att diskuteras vilken roll civil olydnad kan spela i en liberal demokrati. När länder som Polen och Ungern drivs i auktoritär riktning måste det civila samhället göra motstånd. Alltså: Jag kanske har haft fel.