Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Jimmie Åkesson "känner inte till" sin gästs rasbiologiska teorier

Sverigedemokraterna allierar sig med en politiker som vill ha ett vitt Europa och som hyser beundran för Rysslands diktator Vladimir Putin. Det visade sig på ett handfast sätt under partiets landsdagar i Örebro.

Sverigedemokraterna putsade i sina programtexter för att framstå som mer rumsrena än de faktiskt är.

"Kollektiva egenskaper som hudfärg och etnicitet är däremot för Sverigedemokraterna irrelevant." Så står det i det nya principprogrammet.

Det framstår då som puckat att skriva att etnicitet är irrelevant.

Just misstänksamheten av människor av annan etnicitet är själva grundbulten för Sverigedemokraterna. Partiets själva idé är ju att människor från främmande kulturer har blivit för många, att de tar för stor plats och att de påverkar det svenska samhället alldeles för mycket. Det framstår då som puckat att skriva att etnicitet är irrelevant.

Partiet har rensat bort skrivningarna om en "nedärvd essens", som ett försök att slippa anklagelser om rasbiologi. Men då blir det intressant att titta på en av gästerna under landsdagarna, en holländsk politiker vid namn Thierry Baudet. Han är partiledare för ett nytt uppstickarparti på den yttersta högerkanten.

För Thierry Baudet spelar naturligtvis etnicitet roll. Och inte bara det. Ras spelar också roll. Han varnar för att Europa är på väg att afrikaniseras. Och han talar för ett vitt Europa.

Thierry Baudet går tillbaka till gammaldags rasbiologi i sin retorik. Släng dig i väggen, Per Engdahl!

Den gamle nazisten Per Engdahl sade till sina anhängare att de skulle överge rasbiologin och i stället framhäva etnicitet och kulturella skillnader, alltså det som skulle bli grunden för Sverigedemokraterna. Thierry Baudet går tillbaka till gammaldags rasbiologi i sin retorik. Släng dig i väggen, Per Engdahl!

Och inte bara det. Thierry Baudet är också en stor beundrare av den ryske diktatorn Vladimir Putin. Den aspekten blir särskilt intressant i Nederländerna.

Det malaysiska flygplanet MH 17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det sköts ner av en robot som avfyrades från ryskkontrollerat område i Ukraina. Två tredjedelar av de omkomna var nederländska medborgare. Thierry Baudet sprider gärna ryska konspirationsteorier om att det möjligen kan ha varit någon annan som sköt ner planet.

En annan ståndpunkt som han framfört är att jämställdheten mellan män och kvinnor har lett till en demografisk nedgång för Europa. Kvinnorna blir för stressade när de ska ha egna karriärer i stället för att stödja sin man.

... Jimmie Åkesson spelar ofta dum eller okunnig när han får otrevliga frågor ...

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson spelar ofta dum eller okunnig när han får otrevliga frågor om vad hans partis företrädare har sagt. Han svarar att han inte vet eller att inte var på plats eller något liknande.

När Svenska Dagbladet ställer frågor om vad Thierry Baudet står för så följer han sin beprövade taktik:

– Jag känner inte till det där. Jag uttrycker mig inte på det sättet. Vi har bjudit in alla partier i vår partigrupp i EU-parlamentet.