Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Jordskalv för ett litet sargat parti – men det kan ändå gå bra

Hur gör du för att maximalt skada det parti som du arbetar för? Ja, följ bara vad som hänt inom Liberalerna de senaste veckorna.

Annons

Partiledaren Jan Björklund tillkännager sin avgång när partiet är på väg in i i en valrörelse. Inte så farligt i och för sig. Men det är ofrånkomligt att samma dag som en partiledare tillkännager sin avgång så försvagas ledarskapet.

Då börjar både medier och medlemmar fråga sig: Vem blir nästa partiledare – och hur kommer den personen att leda partiet?

Då är du på väg mot att bli en före detting. Då börjar både medier och medlemmar fråga sig: Vem blir nästa partiledare – och hur kommer den personen att leda partiet?

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl visar sig ha gjort en finurlig affär genom att ta ut ersättning på 8600 kronor per månad från riksdagen och betala hyra för sin makes lägenhet. Hon lämnar nu Liberalerna och blir "politisk vilde". Hon ger onekligen intryck av att vilja ha maximalt ekonomiskt utbyte av sin riksdagsplats.

Ooops, det blåser motvind. Då stannar vi. Eller springer lite bakåt, för att så att säga följa med vinden.

Och så "avslöjar" SVT att Europaparlamentarikern Cecilia Wikström har sidouppdrag som ger ett arvode i klass med vad hon får i parlamentet. Både partiledningen och valberedningen känner till dessa sidouppdrag. Partiledningen väljer nu att inte vara partiledning. Ooops, det blåser motvind. Då stannar vi. Eller springer lite bakåt, för att så att säga följa med vinden. Så trots att Liberalerna egentligen tycker att det är bra med förtroendevalda som engagerar sig i näringslivet, så avsätts hon. Här hade det behövts en partiledare som sade: "Hallå, vi Liberaler gillar företag och engagemang i företag".

Men Jan Björklund hade ju så gott som avgått. Han kommer inte att sitta som partiledare när nästa Europaparlament tar ställning till migrationspolitik eller andra stora frågor.

Var för sig är dessa tre händelser inte så farliga. Men tillsammans så utgör de ett politiskt jordskalv för det lilla och svårt sargade partiet.

Och Liberalerna har ett budskap i valrörelsen som borde ha potential just i år.

Nu råkar det ändå vara så att vi skribenter är mer intresserade av politiska jordskalv än genomsnittsväljaren. Och Liberalerna har ett budskap i valrörelsen som borde ha potential just i år. Stödet för EU-medlemskapet är rekordstort. Många människor efterlyser mer åtgärder på Europanivå för att ta itu med klimatförändringarna, skogsbränder och brottslighet. Medan flera av partierna i riksdagen får skrämselhicka av allt som liknar mer Europapolitik, så säger Liberalerna att vi bör införa en gemensam europeisk koldioxidskatt. Logiskt, faktiskt!

Ska vi få hjälp med att bekämpa skogsbränder i Bergslagen så är det bra om EU har både stabsresurser och flygplan för brandbekämpning. Ja, det kostar pengar. Men är det någon som tror att skogsbränderna inte kostade något?

Det är ingen orimlig tanke att 10-15 procent av väljarkåren skulle kunna rösta på ett parti som entydigt gillar EU-samarbetet, men Liberalerna behöver nu ett par månader utan inre slitningar.

Han får nog se till att ta ett steg framåt igen – och styra upp valrörelsen inför valet till Europaparlamentet.

Jan Björklund tog ett steg bakåt som partiledare när han tillkännagav sin avgång. Han får nog se till att ta ett steg framåt igen – och styra upp valrörelsen inför valet till Europaparlamentet. Det är kort tid till valdagen den 26 maj.

Annons