Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Låt böneutropen ljuda även i Örebro

Ja, låt böneutropen från en eller ett par moskéer ljuda även över Örebro. Du har inte rätt att slippa höra eller se religiösa uttryck i det offentliga rummet.

Annons

En moské i Växjö har ansökt om att få utföra böneutrop en gång i veckan. Böneutrop har även förekommit från till exempel moskén i Fittja, utanför Stockholm.

Så även i världens mest sekulariserade land finns ett motstånd mot att helt skilja kyrkan från staten. Formellt är USA ännu mer sekulariserat. Men det har i varje fall hittills varit en politisk omöjlighet att ha en president som inte tror på Gud.

Våra grundlagar ger ett starkt skydd för yttrandefriheten och religionsfriheten. Samtidigt är Sverige ett av de mest sekulära länderna i världen. Svenska kyrkan fick år 2000 en ny relation med staten, men kyrkan och staten ville ändå inte riktigt släppa relationen. Det finns fortfarande tydliga kopplingar mellan Svenska kyrkan och staten. Så även i världens mest sekulariserade land finns ett motstånd mot att helt skilja kyrkan från staten. Formellt är USA ännu mer sekulariserat. Men det har i varje fall hittills varit en politisk omöjlighet att ha en president som inte tror på Gud.

Ibland sägs lite slarvigt att religion ska vara en privatsak. Men då skulle vi ju inte ha några religiösa församlingar över huvud taget. När prästen predikar är det inte en privatsak. Som politisk redaktör på NA har jag deltagit i flera religiösa sammankomster för att diskutera religionens roll i samhället. Det är inte privat. När jag är gudstjänstvärd i Svenska kyrkan gör jag det i och för sig som privatperson. Men det är ett offentligt evenemang som kan granskas, diskuteras och ifrågasättas.

Ett av argumenten mot böneutrop är att de – till skillnad från kyrkklockorna – uttrycker ett budskap. Nåja, vissa kyrkklockor spelar psalmmelodier – och psalmer innehåller förhoppningsvis ett kristet budskap.

Om vi utformar en lag som är riktad mot en viss religiös grupp så äventyrar vi en av de mest grundläggande principerna för en sekulär och demokratisk stat.

Men låt oss bortse från det ett ögonblick. Hur ska du omvandla ett förbud mot religiösa budskap från minareter till lagtext? För just i ett sekulärt samhälle måste lagen vara allmängiltig. Om vi utformar en lag som är riktad mot en viss religiös grupp så äventyrar vi en av de mest grundläggande principerna för en sekulär och demokratisk stat. Däremot kan vi förbjuda exempelvis hets mot folkgrupp, oavsett vem det är som gör sig skyldig till det.

Ska vi förbjuda religiösa budskap som utropas från höga torn? Då skulle jurister i våra domstolar få klia sig i huvudet åt psalmmelodier från kyrktorn. Är det ett religiöst budskap? Eller ska vi förbjuda religiösa budskap som hörs och syns regelbundet? Om Frälsningsarmén skulle bestämma sig för att stå på Stortorget varje måndag vid lunchtid, skulle det alltså bli nobben från polisen. Ska vi förbjuda religiösa budskap som hörs i bostadsområden? Då kommer följdfrågan: Vad räknas som ett bostadsområde?

Ett annat argument som har använts är att de som flytt från förtryckande muslimska regimer ska slippa höra böneutrop. Mitt svar är nej, flyktingen har ingen sådan rätt att slippa obehagliga budskap.

Våra grundlagar kan inte anpassas efter den senaste flyktingvågen. Dessutom skulle det bli en märklig kollektivisering som inte går ihop med en liberal demokrati.

Våra grundlagar kan inte anpassas efter den senaste flyktingvågen. Dessutom skulle det bli en märklig kollektivisering som inte går ihop med en liberal demokrati. Då skulle vi begränsa alawiters möjlighet att verka i Sverige eftersom den av alawiter dominerade Assad-regimen tvingat miljontals människor att fly. Eller skulle vi ha särskilda lagar för ortodoxa kyrkor efter att serbiska styrkor tvingat muslimer från Bosnien att fly till Sverige? Det vore helt absurt!

Du har rätt att välja en religiös tro och du har rätt att skippa allt vad religion heter. Men du har inte rätt att slippa se eller höra religiösa uttryck. Det kan vara att Frälsningsarmén "står i vägen" när du ska handla. Det kan vara en kyrkklocka. Eller det kan vara ett böneutrop.

Annons