Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: M måste hitta tillbaka till det "moderata"

Moderaterna har blivit det skrikiga partiet. Det barnsliga partiet. Partiet som inte går att ta på allvar. Det finns inga tecken på att Ulf Kristersson vill ändra på det.

1969 bytte Högerpartiet namn till Moderata Samlingspartiet. Enligt Svenska Akademiens ordbok betyder moderat "måttfull", någon "som icke går till överdrift". Som politisk definition betyder det en riktning "som icke hör till" någon "ytterlighetsriktning".

Men i Moderaterna är överdrifter och ytterlighetsriktningar numera en del av den politiska strategin.

Och som av en händelse är detta en typ av medier som har en förkärlek för Putins Ryssland.

Hanif Bali är inte ensam om att sprida dynga på nätet. Lars Beckman, riksdagsledamot från Gävle, har flera gånger länkat till högerextrema medier och han har anklagat Löfven för att ha varit full under besök i Washington. Även riksdagsledamoten Jan Ericson har länkat till medier på yttersta högerkanten. Och som av en händelse är detta en typ av medier som har en förkärlek för Putins Ryssland.

Här finns en tydlig strategi: Gärna några riksdagsledamöter med extrema sympatier som kan dra lite väljare från Sverigedemokraterna. Är det då förvånande att en moderat kommunpolitiker i Göteborg tvingas lämna sina uppdrag efter att ha delat öppet rasistiska inlägg? Partiledningen har ju gett den tysta signalen att "lite lagom extremism" är okej. Hon hade inte fattat att det faktiskt fanns en gräns. För den förefaller ju vara en aning suddig.

Detta är en glidning i det politiska språket, som drar åt att beskriva regeringen som illegitim.

När Sverige, efter månader av förhandlingar, fick en ny regering så betecknades regeringsbildningen som "absurd" av Ulf Kristersson och han pratade om en regering "som aldrig borde ha tillträtt". Detta är en glidning i det politiska språket, som drar åt att beskriva regeringen som illegitim. Att Moderaterna ogillar regeringen är en sak. Att hacka på regeringen är näst intill en skyldighet för ett oppositionsparti. Men att beskriva regeringen som "absurd" är just skrikigt. Då uppträder Ulf Kristersson som en sur sexåring som inte får vara med och leka, snarare än som en ansvarsfull oppositionsledare som kan bli statsminister nästa val.