Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Man med diktatorsfasoner bestämmer över din fläskkotlett

Du går till affären och köper fläskkotletter. Vi får ett allvarligt problem om en diktator i ett annat land är med och bestämmer över dina fläskkotletter.

Annons

I Budapest sitter en regeringschef som steg för steg tystar kritiska medier och han vädrar öppet sina drömmar om att bli en envåldshärskare. Han heter Viktor Orbán. Han är med och bestämmer över både fläskkotletten och exempelvis regler för nätjättar som har betydelse när du laddar ner låtar till din mobiltelefon.

En förutsättning för att systemet ska fungera är att alla medlemsländerna är demokratier.

När lagar stiftas i EU är det EU-kommissionen som lägger ett förslag. Medlemsländerna måste säga ja med kvalificerad majoritet (55 procent av medlemsländerna – och de ska representera 65 procent av EU:s befolkning). Det folkvalda EU-parlamentet har makt att påverka förslaget eller stoppa det helt och hållet.

En förutsättning för att systemet ska fungera är att alla medlemsländerna är demokratier. Regeringar som granskas av medierna. Och val där även regeringskritiker får en ärlig chans.

Det moderna sättet att skapa en diktatur finns i Ryssland. Stifta till exempel en rad märkliga lagar som rör frivilliga organisationer och som få bryr sig om att följa. Den politiska makten kan då plocka fram lämpliga lagar när det passar för att komma åt sådana organisationer som utgör ett reellt hot mot den politiska makten. Precis så agerar Viktor Orbán.

Likt kommunistiska regimer på 1960-talet driver han också statliga politiska kampanjer med antisemitiska inslag.

Men det är få ungrare som tar del av kritiska granskningar...

En och annan kritisk pressröst finns kvar. Då kan de styrande partipamparna peka på dessa röster och säga ”titta, visst har vi pressfrihet”. Men det är få ungrare som tar del av kritiska granskningar och organisationen Freedom house har plockat bort Ungern från listan med ”fria länder”.

I Warszawa sitter det en regering som sett till att det numera finns förbjudna ord och listor på personer som aldrig får intervjuas i statlig radio och tv. Polen har inte kommit lika långt som Ungern när det gäller att omvandla sitt eget land till en auktoritär stat. Men riktningen är tydlig.

Men när medlemsländer i EU tar avgörande steg i riktning bort från demokratin, så blir det ohållbart. Då hotas EU inifrån.

Vi kan hantera att EU-länder har olika syn på reglerna för den potatis eller de kotletter du ska köpa i affären i dag. Vi kan till och med hantera att länderna tycker olika om stora frågor som flyktingmottagning, bankunionen eller relationerna med USA och Ryssland. Men när medlemsländer i EU tar avgörande steg i riktning bort från demokratin, så blir det ohållbart. Då hotas EU inifrån.

I Europaparlamentet röstade alla partier för att inleda ett förfarande mot Ungern som just handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. De två ledamöterna från Sverigedemokraterna röstade nej.

Sara Skyttedal jämställer en president som vill driva legitim debatt om EU:s framtid med en ledare som drömmer om att göra sig själv till envåldshärskare.

Kristdemokraternas toppnamn i valet till Europaparlamentet, Sara Skyttedal, säger i en intervju med DN att hon betraktar Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns Viktor Orban som ”lika destruktiva”. Sara Skyttedal jämställer en president som vill driva legitim debatt om EU:s framtid med en ledare som drömmer om att göra sig själv till envåldshärskare. Hon placerar därmed sig själv i den destruktiva höger som inte förmår att göra skillnad mellan demokrati och diktatur.

Annons