Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Matilda Ernkrans vill ha mer samarbete med Taiwan

Forskningsminister Matilda Ernkrans från Hallsberg kan bli en nyckelperson för att utveckla relationerna mellan Sverige och Taiwan. Här om veckan fick hon besök av Taiwans forskningsminister Chen Liang-Gee.

Taiwan och Sverige har formellt inga diplomatiska relationer. Men taiwanesiska ministrar kommer ändå till Sverige. Ibland sker besöken lite diskret. Ibland sker det mer öppet. Chen Liang Gees besök tillkännagavs på regeringens hemsida.

– Taiwan tillhör en grupp av länder som liksom Sverige investerar mer än tre procent av BNP i forskning och utveckling, säger Matilda Ernkrans.

– Taiwan ligger i topp på många områden och är världsledande exempelvis i halvledarteknik. Taiwan delar vissa utmaningar och prioriterade forskningsområden med Sverige som åldrande befolkning, klimat, ren energi och forskningsinfrastrukturer.

... ytterligare tre forskningsområden som Sverige och Taiwan ska samarbeta kring.

När Chen Liang-Gee var i Sverige undertecknades en överenskommelse om ytterligare tre forskningsområden som Sverige och Taiwan ska samarbeta kring.

Han träffade även Dan Larhammar som leder Vetenskapsakademiens styrelse. Även Dan Larhammar har sina rötter i länet. Han är uppväxt i Grythyttan och Hällefors.

Inför valet i Taiwan i januari har Kina bland annat förbjudit privata resor till Taiwan.

Det kommunistiska Kina försöker nu kväsa Hongkongbor som kräver att staden ska få behålla ett visst mått av politisk frihet och demokratiska rättigheter. Samtidigt kräver Kina alltmer högljutt att Taiwan ska underkasta sig Kina. Inför valet i Taiwan i januari har Kina bland annat förbjudit privata resor till Taiwan. Kina driver dessutom påverkanskampanjer med hjälp av sociala medier.

Hela västvärlden har försatt sig i en diplomatisk rävsax genom att gå med på Kinas krav att Taiwan ska betraktas som en del av Kina. Så om Taiwans folkvalde president Tsai Ing-wen skulle dyka upp i Sverige, skulle det bli ett ramaskri i Peking. Ja, det räckte till och med att NA skrev en artikel om Taiwan som ett eget land (vilket är ett faktum) för att kinesiska ambassaden skulle ilskna till på ett sätt som framstod som burdust och klumpigt.

Då blir det forskningsministern Matilda Ernkrans, snarare än utrikesminister Margot Wallström, som driver på.

Men knepet att utveckla relationerna med Taiwan är att göra det i frågor som till exempel forskning. Då blir det forskningsministern Matilda Ernkrans, snarare än utrikesminister Margot Wallström, som driver på.

– Taiwan är en välutvecklad demokrati med god efterlevnad av de mänskliga rättigheterna, säger Matilda Ernkrans.

– Sverige har goda förbindelser med Taiwan på många områden, och vi har bland annat länge hållit årliga handelsöverläggningar på statssekreterarnivå. Regeringen vill fortsätta att utveckla förbindelserna med Taiwan, och det gäller även inom forskning.

Något svarsbesök i Taiwan är ännu inte planerat för Matilda Ernkrans, men kanske...

– Det är något som måste planeras noga. Så det är inte planerat i dagsläget, säger Matilda Ernkrans.