Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Moderat EU-politik är verklighetsfrämmande – på gränsen till barnslig

"För Tysklands framtid – vårt Europa". Så står det överst på tyska CDU:s hemsida. Och så bläddrar jag till Moderaternas hemsida, ett par månader före EU-valet: "Så ska Sverige hålla ihop".

Annons

Moderaterna var det första parti som föreslog att Sverige skulle söka medlemskap i den organisation som i dag är EU.

Och när partiet beskriver sin egen Europapolitik så blir beskrivningen så verklighetsfrämmande att det gränsar till barnslighet.

Men Europapolitiken är märkligt frånvarande inom Moderaterna. Och när partiet beskriver sin egen Europapolitik så blir beskrivningen så verklighetsfrämmande att det gränsar till barnslighet.

Så här står det till exempel på Moderaternas hemsida.

"I och med att Storbritannien lämnar EU-samarbetet måste Sverige prioritera att skapa nya allianser i viktiga frågor, med exempelvis de nordisk-baltiska länderna, för att säkra inflytande för icke-euroländer."

Medan Sverige bekvämt stod vid sidan av tvingades regeringen i Finland ta svåra inrikespolitiska debattar om varför den skulle delta i stödpaket...

Det är bara det att Estland, Lettland, Litauen och Finland använder euron som valuta. Deras finansministrar deltar i eurogruppens möten. De är med och utformar EU:s bankunion. Medan Sverige bekvämt stod vid sidan av tvingades regeringen i Finland ta svåra inrikespolitiska debatter om varför den skulle delta i stödpaket till krisländer som Grekland och Portugal. Sverige nöjde sig med att delta i ett stödpaket till Irland.

Finland har gärna ett nära samarbete med Sverige. De tre baltiska länderna uppskattar att det går en elkabel från Sverige som gör länderna mindre beroende av energi från Ryssland. Men att tro att vi skulle kunna forma en allians med en rad euroländer för att ge ökat inflytande åt icke euroländer är en fantasi.

Då ändras maktbalansen i EU. Om vi inbillar oss att det blir ungefär som förut, så tror vi fel. Väldigt fel!

När Storbritannien lämnar EU, så ser det väldigt annorlunda ut för just Sverige. Då ändras maktbalansen i EU. Om vi inbillar oss att det blir ungefär som förut, så tror vi fel. Väldigt fel!

Vi skulle kunna samarbeta med Danmark. För inte heller Danmarks finansminister får åka på eurogruppens möten. Danmark har – till skillnad från Sverige – ett formellt undantag från euron. Men den danska kronan är knuten till euron, genom växelkurssamarbetet ERM2. Eller som ekonomen Margareta Pålsson konstaterade i en debattartikel 2009 – "den danska kronan egentligen är en förklädd euro".

Det är bara det att vi då får alliera oss med just de länder som hotar hela EU-samarbetet inifrån.

Det finns flera länder i EU där regeringschefer gärna skulle visa sig på presskonferenser med Sveriges statsminister med förklaringar om att Angela Merkel eller Emmanuel Macron bestämmer för mycket i EU.

Det är bara det att vi då får alliera oss med just de länder som hotar hela EU-samarbetet inifrån. Ungern betraktas inte längre som ett fritt land av organisationen Freedom house. Det beror på att regimen klämmer åt utrymmet för frivilliga organisationer och tränger undan oberoende medier. Polen är på väg i samma riktning, men det har ännu inte blivit riktigt lika illa som i Ungern. Rumänen är landet där den romska minoriteten utsätts för en omfattande diskriminering – vilket märks på gatorna i snart sagt varenda svensk stad. Den rumänska regimen har väckt enorma protester bland den egna befolkningen på grund av en lagstiftning som legaliserar korruption upp till vissa belopp.

Vi står mer ensamma än tidigare. Men det finns ett sätt att komma tillrätta med det: Inför euron som valuta.

Så den realistiska beskrivningen är: Vi står mer ensamma än tidigare. Men det finns ett sätt att komma tillrätta med det: Inför euron som valuta. Då blir euron den gemensamma valutan runt Östersjön. Och det borde inte vara så svårt att välja sida mellan Tysklands Angela Merkel och Ungerns Viktor Orbán.

Annons