Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Något för svenska liberaler? Jordskredsseger för liberaler i Taiwan!

På valdagen mötte jag unga taiwaneser som sade: "Jag måste hinna rösta".

Jag frågade en ung kvinna vad hon tänkte rösta på. Hon svarade:

– Det vet du!

Inte nödvändigtvis för att de unga väljarna älskar det liberala partiet DPP, utan för att de avskyr det gamla maktpartiet Kuomintang ...

Ja, statistiskt var det lätt att räkna ut hur en ung person skulle rösta. Och röstade gjorde de! Det blev en jordskredsseger för den liberala presidenten Tsai Ing-wen. Inte nödvändigtvis för att de unga väljarna älskar Taiwans första kvinnliga president, utan för att de avskyr det gamla maktpartiet Kuomintang – och de vill inte att Kina ska få chansen att undertrycka Taiwans frihet.

När rösterna var räknade hade 57,1 procent av väljarna röstat för Tsai Ing-wen från det liberala DPP. 38,6 procent röstade för det konservativa Kuomintangs kandidat Han Kuo-yu. DPP får också egen majoritet i parlamentet de kommande fyra åren.

Taiwan är naturligtvis Taiwan. Saker och ting går inte enkelt att överföra på Sverige. Men liberaler i Sverige brottas med den ena opinionsmätningen efter den andra där partiet ligger lägre än riksdagsspärren. De skulle få en del att fundera över om de tittade på utvecklingen i Taiwan.

Men Tsai Ing-wen har stått fast vid att Taiwan inte ska kompromissa med Kina om sin frihet.

"Det är demokratin dumbom", var titeln på en bok av liberalen Per Ahlmark. Det är någonstans där som Tsai Ing-wen har placerat sig. Kina demonstrerar sin makt genom att köra hangarfartyg genom Taiwan-sundet och genom att skriva ut generösa checkar till små länder för att de ska bryta de diplomatiska relationerna med Taiwan. Men Tsai Ing-wen har stått fast vid att Taiwan inte ska kompromissa med Kina om sin frihet. Hon har drivit en politik för att Taiwan ska bredda sin handel och bli mindre beroende av Kina.

Hon har till exempel hållit fast vid kontroversiella reformer som samkönade äktenskap och en pensionsreform ...

Tsai Ing-wen har också visat ett ledarskap som har uppfattats som stabilt. Hon har till exempel hållit fast vid kontroversiella reformer som samkönade äktenskap och en pensionsreform, trots att det funnits ett stort motstånd i opinionen. Tsai Ing-wen har hållit en rak kurs, även i frågor där spindoktorer kunnat identifiera opinionsvinster på att slira. Hon har också lyckats hålla ihop sitt parti – den falang som vill skynda på en självständighetsförklaring och den falang som har en mer pragmatisk syn på relationen med Kina.

Hongkongs kamp för att få behålla sin frihet har givit Tsai Ing-wen draghjälp, men det är verkligen inte den enda faktorn som bar fram henne till en valseger.

Partiets presidentkandidat, Han Kuo-yu förde fram budskapet att det var bättre förr.

Det konservativa Kuomintang har dragit åt det populistiska hållet. Partiets presidentkandidat, Han Kuo-yu förde fram budskapet att det var bättre förr. Vad det nu innebär för ett land som höll sitt första fria presidentval 1996 – och där ett minnesmärke i huvudstaden påminner om den terror som just Kuomintangs regim organiserade. Bilder av den gamle diktatorn Chiang Kai-chek syntes här och där på Kuomintangs valmöten. Han Kuo-yu reste också runt i Kina och träffade bland annat det kinesiska kommunistpartiets representant i Hongkong.

Valresultatet är ett rungande nederlag också för Kina.

Logiskt borde nu Kina dra slutsatsen att mobbningen av Taiwan får motsatt effekt. Dels leder den till att opinionen i Taiwan tar avstånd från Kina. Dels leder den till att länder runt om i världen knyter närmare kontakter med Taiwan – även om de formellt inte har diplomatiska relationer med Taiwan.

Men logik är inte det som präglar Kinas kommunistiska partis nuvarande ledning. Där kan slutsatsen snarast bli den motsatta: "Om inte mobbningen av Taiwan fungerar, så får vi mobba ännu mer."

Så när liberalernas Johan Pehrson träffar de tre andra samarbetspartierna borde han säga att det nu är dags att bygga ut det svenska kontoret i Taiwan.

Sverige har ett handelskontor i Taiwan. De flesta andra länder har en bredare representation, mer av en informell ambassad. Så när Liberalernas Johan Pehrson träffar de tre andra samarbetspartierna borde han säga att det nu är dags att bygga ut det svenska kontoret i Taiwan. För det krävs några miljoner kronor. Felräkningspengar i en statsbudget. Men viktigt för att stödja Taiwans demokrati!