Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: När Kina ber om hjälp ska Sverige och EU svara ja – men i ett oartigt svar

Den svenska demokratin står under attack från den kommunistiska diktaturen i Kina. Men nu ber Kina Europas demokratier om hjälp med att bekämpa coronaviruset.

Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, har gjort det till en vana att trampa på den svenska demokratin. Han gör hotfulla uttalanden mot journalister, bland annat gick han till angrepp mot NA i våras. Företrädare för ambassaden ingrep i den svenska mötesfriheten när de ringde hotell Sheraton för att hindra att hotellet stod som värd för Taiwans nationaldagsfirande.

Det har nu gått så långt att Tidningsutgivarna kräver att den svenska regeringen och EU agerar.

Ursula von der Leyens svar må vara anständigt, men det var nog lite väl artigt.

Nu är Kina i ett nödläge som kräver internationell hjälp. Kinas premiärminister Li Keqiang pratade i telefon med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att några dagar sedan. Ärende: Kina vill att EU bidrar till en snabb process när Kina upphandlar medicinska produkter från EU. Ursula von der Leyen svarade att EU står redo att ge all den hjälp som är nödvändig. EU har redan skickat tolv ton med utrustning. EU har en mekanism för samordning mellan medlemsländerna i den här situationen.

Ursula von der Leyens svar må vara anständigt, men det var nog lite väl artigt.

Det finns några saker som både den svenska regeringen och EU nu borde påpeka för Kina, just i ett läge då Kina vädjar till EU om hjälp.

Ja, vi hjälper till. Även om de som drabbas av en epidemi, en naturkatastrof eller något annat lever i en diktatur, så är det i första hand människorna vi hjälper – inte regimen. Det ligger också i Europas intresse att hindra att smittan sprids.

Men vi kan inte acceptera att en främmande ambassadör direkt lägger sig i svensk pressfrihet och svensk mötesfrihet.

EU och Sverige kan umgås med diktaturer. Vi kan handla med diktaturer, Vi kan även ge bistånd till diktaturer. Allt under ett ihärdigt tjatande om just demokrati och mänskliga rättigheter. Vi kan också stå ut med att Kinas ambassadör skriver en och annan debattartikel där han lägger fram Kinas syn på alla möjliga frågor. Det råkar nämligen vara en rättighet som finns i Sverige.

Men vi kan inte acceptera att en främmande ambassadör direkt lägger sig i svensk pressfrihet och svensk mötesfrihet. Detta ska den svenska regeringen och EU säga om och om igen, just i ett läge då Kina ber stöd för att bekämpa coronaviruset.

Det förtjänar också att påpekas: Att Sveriges ambassadör i Kina skulle få skriva en debattartikel i kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad om till politiska fångar i Kina finns inte ens på kartan.

Det är också djupt problematiskt att Kina håller den svenske medborgaren Gui Minhai fängslad, efter att han kidnappats i ett tredje land.

Taiwan ligger i närområdet, berörs av epidemin och har dessutom en sjukvård i världsklass. Kina håller Taiwan utanför WHO på grund av tjockskallig prestige.

Både EU och Sverige måste också påpeka för Kina hur korkat det är att hålla Taiwan utanför samarbetet inom Världshälsoorganisationen. Taiwan ligger i närområdet, berörs av epidemin och har dessutom en sjukvård i världsklass. Kina håller Taiwan utanför WHO på grund av tjockskallig prestige.

Så visst ska vi hjälpa till.

Men det är också läge för både den svenska regeringen och EU att säga några väl valda ord till den kinesiska regimen, som kan uppfattas som både otrevliga och oartiga.