Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Nu börjar grälet om EU:s pengar – både Löfven (S) och Kristersson (M) har fel

På torsdagen inleds det stora grälet om EU:s pengar. Stefan Löfven (S) är stort sett överens med Ulf Kristersson (M) om Sveriges linje. Problemet är att båda har fel. Väldigt fel!

Utanför toppmötets lokal kommer Stefan Löfvens medarbetare att sitta och mata in siffror i sina kalkylprogram. Vad innebär det senaste förslaget för Sverige? En miljard mer i avgift? Eller en miljard mindre? Moderaten Ulf Kristersson kommer att skälla på regeringen, oavsett resultatet. Särskilt ärligt är det inte, men så ser det politiska spelet ut.

I medierna kommer siffrorna att hagla. Blir det 15 miljarder högre avgift för Sverige? Och hur mycket får vi tillbaka i bidrag? Stefan Löfven vill visa en så låg siffra som möjligt för Sveriges avgift.

Ungern har redan fått sin status ändrad av organisationen Freedom house från fritt till delvis fritt. En halvdiktatur alltså.

Fast under tiden händer något annat som blir förödande både för Sveriges ekonomi och för hela EU, nämligen att Polen och Ungern är på väg att vandra bort från demokratin. Ungern har redan fått sin status ändrad av organisationen Freedom house från fritt till delvis fritt. En halvdiktatur alltså. Diktaturer kan vi leva med. Det har vi gjort länge. Men vi kan inte leva med diktaturer som är med och bestämmer över Sveriges lagstiftning.

Om enskilda medlemsländer upphör att vara demokratiska, upphör också grunden för den fria rörligheten. Då tappar EU legitimitet att bestämma över avgasregler för bilar, säkerhetsregler för leksaker och varudeklarationer för livsmedel. Om den inre marknadens skulle tappa i legitimitet – då har vi ett ekonomiskt problem som är 100 gånger värre än om Sverige får betala 15 miljarder mer i avgift till EU-systemet. Då riskerar Europa att hamna i ett träsk av gränskontroller och dolda handelshinder.

Sverigedemokraterna tycker möjligen att det är bra att en odemokratisk regim får lagstifta i Sverige, men inget annat parti borde tycka det. Ändå är det så tyst kring denna fråga.

Ungerns halvdiktator Viktor Orban ska inte kunna använda EU-pengar för att gynna sina kompisar.

Just i EU:s budgetförhandling gäller det att driva igenom regler som gör att rättsstaten är en förutsättning för att få bidrag från EU. Ungerns halvdiktator Viktor Orban ska inte kunna använda EU-pengar för att gynna sina kompisar. Han ska inte kunna gödsla ut pengar från till exempel svenska och tyska skattebetalare samtidigt som han stryper det fria ordet och begränsar möjligheterna för frivilliga organisationer att verka.

Så Stefan Löfvens medarbetare borde lägga kalkylbladen åt sidan och i stället titta på de verkligt tunga frågorna.

Effektiva regler om rättsstat kan vara ett effektivt sätt att minska EU:s bidrag till länder som Ungern och Polen. Eller så tvingar de Polen och Ungern att byta spår.

Ulf Kristersson borde pressa Stefan Löfven på just dessa frågor. Inte på om EU:s budget blir en procent av unionens BNP eller 1,07 procent eller 1,11 procent. Effektiva regler om rättsstat kan vara ett effektivt sätt att minska EU:s bidrag till länder som Ungern och Polen. Eller så tvingar de Polen och Ungern att byta spår. I det ena fallet blir det vinst för Sveriges statsbudget på kort sikt. I det andra fallet räddas EU:s legitimitet på lång sikt – vilket har stor betydelse för Sveriges handel och för statens inkomster.