Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Ökning av dödligt våld – lättkränkta unga män med vapen

Han är relativt ung. Han har valt att vara kriminell. Han är själv involverad i droghandel. Och han piffar gärna upp sitt eget liv med droger. Dessutom är han beväpnad och har kort stubin.

Annons

Under tre år har siffrorna för dödligt våld varit förhållandevis höga. Och ska vi hitta någon enstaka förklaring, så får vi nog titta på den lättkränkte unge mannen som är djupt involverad i kriminell verksamhet.

Att diskutera dödligt våld – eller brottslighet över huvud taget – är svårt. För det finns en genuin ovilja bland så många att vara nyanserad.

Att diskutera dödligt våld – eller brottslighet över huvud taget – är svårt. För det finns en genuin ovilja bland så många att vara nyanserad. Det finns gott om politiker som gärna vill "hänga på" med mer eller mindre alarmistiska och ofta rätt meningslösa åtgärder. Men det går faktiskt att var för fler åtgärder mot brott utan framställa det som att domedagen är kommen.

Så här ligger det till:

Det dödliga våldet ökade under 60- och 70-talen för att nå nivåer kring 120 offer 1990. Sedan började en lång period av minskning. År 2012 sjönk siffran till 68 personer.

Men de senaste tre åren har siffrorna legat förhållandevis högt. Visserligen inte över de högsta nivåerna i början av 90-talet. 2015 var det 112 personer som föll offer för dödligt våld. 2016 var det 106 och förra året var det 113, varav fem mördades i terrordådet i Stockholm. Skjutningarna står för ungefär en tredjedel av dödsoffren 2017, sammanlagt 40 fall. Men variationerna är stora. I region Stockholm fördubblades antalet fall av dödligt våld, medan antalet halverades i Region Syd.

Men Brottsförebyggande rådet finner också att det ofta handlar om "mer personliga och till synes bagatellartade förolämpningar och hot, där gärningspersonen fått sin status i det kriminella umgänget ifrågasatt."

Brottsförebyggande rådet har försökt kartlägga orsakerna till skjutningarna, bland annat genom att granska domar och intervjuundersökningar. Och visst finns här inslag av indrivning av påstådda skulder och konkurrens om marknader. Men Brottsförebyggande rådet finner också att det ofta handlar om "mer personliga och till synes bagatellartade förolämpningar och hot, där gärningspersonen fått sin status i det kriminella umgänget ifrågasatt." Och resultatet av intervjustudien säger att "det är mycket ovanligt med strider om marknadsandelar." Det handlar snarare om "individrelaterade konflikter som uppstår till följd av upplevda kränkningar och oförrätter."

Det är uppseendeväckande få politiska företrädare som tänker denna logiska tanke: Om vi nu har problem med gängrelaterad brottslighet, så kanske vi ska se till att de som sysslar med gängrelaterad brottslighet åker fast. Det handlar om bra polisarbete på "gatuplanet". Det kan också handla om att polisen samverkar med exempelvis Kronofogden och Försäkringskassan för att mäta ut deras egendom och upptäcka bedrägerier med försäkringspengar.

Polisen kan vara säker eller nästan säker på att person X begått ett eller flera allvarliga brott, men har svårt att hitta bevisning. Då kan personen punktbevakas. För förr eller senare kommer han att begå brott igen.

Polisen kan vara säker eller nästan säker på att person X begått ett eller flera allvarliga brott, men har svårt att hitta bevisning. Då kan personen punktbevakas. För förr eller senare kommer han att begå brott igen.

När det gäller rekryteringen, så handlar det ofta om insatser som socialtjänsten måste göra. Och jag kan säga en sak: Samarbetet mellan polisen och socialtjänsten är uruselt!

Sedan är det med vapen som med andra marknader. Finns en efterfrågan, så finns risken att smugglare ändå tycker att det är värt risken.

Vapentillgången är en annan faktor. Någon har föreslagit att europeiska länder ska gå samman och helt enkelt köpa upp de vapen som cirkulerar efter krigen på Balkan. Ja, varför inte! Sedan är det med vapen som med andra marknader. Finns en efterfrågan, så finns risken att smugglare ändå tycker att det är värt risken. Vi kommer aldrig ifrån vårt eget ansvar för att ta itu med gängkriminalitet.