Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman om dödsskjutning: Även en bil kan vara ett dödligt vapen!

Om du kör bil och en polis med blåljus kör upp vid din bil. Stanna för tusan!

Annons

Om en polis bankar med batong på din bil. Se det som ett tecken på att det närmar sig en gräns för när situationen kan bli riktigt allvarlig.

Om du försöker köra över en polis. Ja, då kommer polisen att betrakta din bil som ett dödligt vapen.

Om du försöker köra över en polis. Ja, då kommer polisen att betrakta din bil som ett dödligt vapen. Och då hjälper inte vare sig elpistoler eller andra icke dödliga vapen. Då ska en enskild polisman på någon bråkdel av en sekund avgöra om han eller hon ska använda sitt tjänstevapen. Och på tisdagskvällen hände det i centrala Örebro.

När polisen skjuter skarpt blir det automatiskt en utredning. Vi kommer att få reda på fler detaljer. Vem var till exempel mannen som körde en bil på ett sätt som framstår som vettlöst?

Men om en person kör på ett våldsamt och oförutsägbart sätt så är det en allvarlig risk för att vanliga människor kommer till skada.

Hade polisen kunnat göra på något annat sätt? Det ska vi naturligtvis inte utesluta. Visst ska polisen överväga vilka risker det innebär att starta en biljakt. Men om en person kör på ett våldsamt och oförutsägbart sätt så är det en allvarlig risk för att vanliga människor kommer till skada. Och terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 visade att en bil kan vara ett dödligt vapen.