Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Österrike, Ungern och Sverigedemokraternas vurm för halvdiktatur

Högerpopulisten Heinz-Christian Strache i Österrike ville få ryska oligarkers hjälp att avskaffa den fria pressen. Det är en del av den österrikiska Ibizaskandalen som vi inte får glömma bort.

Högerpopulistiska partier kan skrika sig hesa över sin egen brist på yttrandefrihet. Det är mer sällan de strider för andras rättigheter.

De allra flesta människor i Ungern har enbart tillgång till medier som sprider regeringens propaganda.

När Heinz-Christian Strache trodde att han träffade dottern till en rysk oligark så diskuterade de bland annat hur de skulle göra sig av med obekväma journalister och skapa en ungersk mediebild.

De allra flesta människor i Ungern har enbart tillgång till medier som sprider regeringens propaganda. Regeringens företrädare brukar peka på de få oberoende medier som finns kvar och säga "titta, vi har pressfrihet".

I ett internt meddelande skrev Sverigedemokraternas partisekreterare, Richard Jomshof följande: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

... men partiet säger tvärt nej till att villkora de synnerligen generösa EU-bidragen till Ungern med att landet ska vara en fungerande rättsstat.

Sverigedemokraterna gnäller gärna över EU:s kostnader, men partiet säger tvärt nej till att villkora de synnerligen generösa EU-bidragen till Ungern med att landet ska vara en fungerande rättsstat. EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) har beskrivit kritiken mot Ungern som "rena mobbningsplutonen".

Så Ungern har blivit Sverigedemokraternas "klientland". Ett land som många medlemmar gillar. Det är den viljan som sipprar ut i partiets ställningstaganden och när Peter Lundgren kallar Ungerns kritiker för "mobbningsplutonen".

Detta borde vara en varning till moderater och kristdemokrater som hyser en förhoppning att de skulle kunna regera med Sverigedemokraterna, med den demokratiska trovärdigheten i behåll.

Heinz-Christian Strache förklarar sitt beteende i Ibiza med att han var full. Ytterligare en punkt där han har något gemensamt med Peter Lundgren.