Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Politik i Palestina på Jesu tid – en massaker på barn!

Redan det faktum att vi i dag firar Jesu födelse är ett slags politisk kompromiss inom den kristna kyrkan: Okejdå, vi säger väl att det var den 25 december! Då är det klubbat!

I Norden fanns en tradition att en ny dag började vid solnedgången, det vill säga flera timmar före midnatt. Alltså firas Jesu födelse på kvällen den 24 december i stället för på dagen den 25.

Han befann sig i en korseld, mellan politiska rörelser och romersk ockupation.

Jesus själv var inte politiker, inte heller hade han några politiska ambitioner. Men både hans gärning och död inträffade i en korseld, mellan politiska rörelser och romersk ockupation.

Historikern Dick Harrisson beskriver i en artikel i Svenska Dagbladet det komplicerade läget i Palestina.

Det romerska väldet styrdes med ett system av lydkungar och lokala styresmän. För judarna fanns också det Stora rådet, med 71 ledamöter, som kunde styra och ställa i sådana frågor som romarna inte brydde sig om.

En av de lydkungar som figurerade var Herodes Antipas.

Pontius Pilatus – som blev den som dömde Jesus till döden – hade titeln prefekt. Tidvis hade han sin närmaste överordnade i Syrien och tidvis i det som i dag är Italien. Rätt långt borta, alltså. Och krångligt att be om hjälp om det till exempel skulle inträffa ett uppror. Det gällde alltså att vara tuff och slå ner sådant i tid.

Bland judarna i Palestina fanns flera olika rörelser som vi i dag skulle beteckna som politiska partier.

Fariséerna var den största politiska rörelsen.

Vi skulle kunna säga att Sadducéerna var den tidens höger. En överklass som samarbetade med den romerska överheten. Fariséerna var den största politiska rörelsen. Ett mittenblock som försökte att bry sig så lite som möjligt om den romerska överheten, men som ändå tvingades förhålla sig till den. Den militanta vänstern var Seloterna, som genomförde flera misslyckade uppror mot den romerska makten.

Det är mot denna bakgrund som vi ska se Matteusevangeliets berättelse om hur kung Herodes kallar till sig en grupp stjärntydare och ber dem ta reda på allt om Jesus. Han har ju hört rykten om att det är en kung som har fötts. När stjärntydarna hittar Jesusbarnet i ett stall öppnar de sina kistor och ger familjen presenter – guld, rökelse och myrra. De undviker att åka tillbaka till Herodes.

Familjen flyr till Egypten och blir kvar där tills Herodes har avlidit.

Enligt berättelsen i Bibeln visar sig en ängel för Josef och säger: ”Stig upp och ta med dig barnet och hans mor och fly till Egypten och stanna där tills jag säger till dig, ty Herodes kommer att söka efter barnet för att döda det.”

Familjen flyr till Egypten och blir kvar där tills Herodes har avlidit. Enligt Matteusevangeliet hände följande: "När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder ..."

Familjen flyttade tillbaka till Palestina, men eftersom de även fruktade Herodes son Archelaos, så drog de sig undan till en stad som hette Nasaret.

Så där finns en rad berättelser och ikonbilder om var Jesus levde och hur ...

Den koptiska kyrkan i Egypten är en av de äldsta kristna kyrkorna. Så där finns en rad berättelser och ikonbilder om var Jesus levde och hur, medan bibelns berättelser om flykten till Egypten är synnerligen knapphändiga.

Det förtjänar att påpekas att kopterna i Egypten i dag är utsatta för svår förföljelse, bland annat från Islamiska staten.

För mig som kristen är berättelserna om Jesus centrala, för andra är de vidskepelse.

Men det gula korset på den svenska flaggan är symbol för den där judiske mannen som tvingades leva som flykting under en del av sin uppväxt.

Vi plockar in germansk träddyrkan genom att klä ett träd med glitter och glänsande kulor.

Och nu firar vi minnet av hans födelse. Fast med lite konstiga uttryck:

En gubbe med skägg som symboliserar ett helgon från Turkiet.

Vi plockar in germansk träddyrkan genom att klä ett träd med glitter och glänsande kulor.

Och så tittar vi på Kalle Anka klockan 15.00. En superkommersiell amerikansk tv-figur.

Gör det, med gott samvete! Fast sänd också en tanke till flykten till Egypten och reflektera över det, vare sig du är troende eller inte.