Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Pride-rörelse bland muslimer – den finns bara några klick bort

Regnbågsmuslimer var ett nytt inslag i Stockholm Pride. Och vi kan tacka globaliseringen för att det nu syns en rörelse även bland muslimer för att människor ska accepteras, oavsett vem de älskar.

I elva länder i världen finns dödsstraff med i straffskalan för homosexualitet. I sex av dessa länder är det risk för att dödsstraffet faktiskt verkställs.

Det kan leda till att personen måste bryta upp från sin omgivning. Eller så väljer personen något slags dubbelliv.

För en kille eller tjej i en svensk förort så kan det vara ett flerdubbelt stigma att "komma ut" som homosexuell. Den närmaste omgivningen kommer inte att acceptera det. Den religiösa rörelse som han eller hon ofta tillhör kommer att fördöma det som synd. Och familjen tar ofta avstånd. Det kan leda till hot. Det kan leda till att personen måste bryta upp från sin omgivning. Eller så väljer personen något slags dubbelliv.

Varje gång regnbågsmuslimer nämns i radio, i en tidning eller syns i något annat sammanhang så är det ett besked till utsatta personer: Du är inte ensam.

Men det är inte bara på Stockholm Pride som det börjar hända saker. I Tunisien är homosexualitet visserligen inte accepterat. Men advokaten Mounir Baatour driver kampanj för att bli landets första homosexuella president. Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan deltar i London Pride. Somalier runt om i världen, inklusive Vivalla, Rinkeby och Hjällbo, är stolta över att en somalisk flykting, Ilhan Omar, valts in i den amerikanska kongressen. Men hon är också omdiskuterad bland svensksomalier för sitt starka engagemang just för HBTQ-personers rättigheter och för att hon dansat på en av USA:s Pride-festivaler.

Det krävs bara några klick på mobiltelefonen för att du ska kunna läsa Ilhan Omars radikala program för HBTQ-personers rättigheter ...

Så fungerar globaliseringen. Det krävs bara några klick på mobiltelefonen för att du ska kunna läsa Ilhan Omars radikala program för HBTQ-personers rättigheter eller se ett videoklipp när Sadiq Khan intervjuas på London Pride. Bland en del väcker det avsky. Bland andra väcker det nyfikenhet. Du kan alltså vara muslim och bejaka homosexuellas rättigheter – ja, du kan till och med vara muslim och homosexuell.