Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Psykiatrin som valfråga – att gnälla på patienten är bortslösad tid

"Du är här för att få vård, vill du inte ha den kan du packa din väska och åka härifrån." Det fick en patient höra när personen sökte vård vid psykiatrin i Örebro. Liberalerna i Region Örebro län har nu lagt fram en rapport med förslag om förbättringar.

Annons

Lägg därtill att patienten fick höra att hen skulle vara väldigt glad över att över huvud taget få plats, eftersom det bara fanns 21 platser och den berörda personen var patient nummer 22. Vården finns till för att människor som mår dåligt ska få hjälp! Vården finns inte till för att ge "sysselsättning" eller lön åt de anställda. Och tänk, jag tror faktiskt att vårdanställda som förstår det mår bättre på jobbet. Hur ska patienten över huvud taget förhålla sig till att hen råkar vara "patient 22". En vårdanställd som säger så underkänner på ett sätt sig själv. Det blir nästan som att patienten ska ha makten över om det ska finnas 21 eller 22 personer på avdelningen.

Men vem törs driva en valrörelse på temat att psykiatrin måste fungera bättre? Liberalerna i Region Örebro län och oppositionsrådet Anna Ågerfalk gör åtminstone ett försök.

Men vem törs driva en valrörelse på temat att psykiatrin måste fungera bättre? Liberalerna i Region Örebro län och oppositionsrådet Anna Ågerfalk gör åtminstone ett försök.

Det anses av många var mer känsligt att vända sig till sjukvården för att det gör ont i själen än för att åka dit med en bruten arm eller stukad fot. Men varför då egentligen? Det är många som vänder sig till vårdcentralen för att de har ont i själen. En del säger att de har ont här och där, men under samtalets gång kommer det fram att det inte var den fysiska åkomman som var den verkliga orsaken till att de vänder sig till vården.

Ett av de förslag som Liberalerna lägger fram är att skapa en gemensam nämnd där det sitter personer både från regionen och kommunen.

Regionen skickar en psykolog till skolan, trots att det "egentligen" är skolans uppgift. Regionen och kommunen gör båda insatser för att hjälpa en äldre på ett boende i stället för att skjuta över problemen på varandra.

Det låter ju som det tråkigaste och mest byråkratiska förslaget i världen. Men tänk om det skulle fungera!

Säg att du har en elev på en skola eller en patient på ett äldreboende som behöver hjälp. Och så börjar myndigheter slåss mot varandra, för att slippa sitta med "svartepetter", det vill säga kostnaden för att hjälpa personen ifråga. Om en gemensam nämnd kan avbyråkratisera åtgärderna, så kan det vara mycket vunnet för patienten. Regionen skickar en psykolog till skolan, trots att det "egentligen" är skolans uppgift.

Ett annat förslag som Liberalerna lägger fram är att låta en oberoende granskare titta på hur psykiatrin fungerar. Hur effektivt är det till exempel att först lägga ner vissa verksamheter för att sedan öppna dem igen? Sådant har förekommit!

Men med organisationsdiagram kommer vi inte åt dem som säger till patienten att han eller hon ska packa sina väskor och sticka därifrån.

Men med organisationsdiagram kommer vi inte åt dem som säger till patienten att han eller hon ska packa sina väskor och sticka därifrån. Det är personer som antingen måste ändra inställning eller säga upp sig! Stressigt? Brist på resurser? Om det är sådana problem så borde personalen arbeta för att vården i varje ögonblick ska fungera så effektivt som möjligt. Att gnälla på patienten är bortslösad tid.