Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Rätt av Ylva Johansson – EU:s viktigaste fråga är rättsstat och demokrati

Att utse Ylva Johansson till EU-kommissionär är en aning fantasilöst. Men underskatta inte hennes förmåga!

Så nästa svenska EU-kommissionär är en socialdemokratisk veteran. Ylva Johansson har suttit i flera olika regeringar ända sedan Ingvar Carlssons tid som statsminister. Att hon inte skulle "kunna EU" är båg. Hon har suttit med och lagstiftat i flera olika rådskonstellationer i EU. Däremot är det en brist att hon inte har suttit i Europaparlamentet.

Men det allra största bekymret är att vi har EU-länder som inte längre anser att demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet.

Ylva Johansson inledde presskonferensen med att tala om demokrati, rättsstat och skydd för minoriteter som EU:s kärnfrågor. Rätt så! Brexit må vara ett bekymmer. De spretiga ståndpunkterna om EU:s migrationspolitik är ett bekymmer. Men det allra största bekymret är att vi har EU-länder som inte längre anser att demokrati och mänskliga rättigheter är en självklarhet. Ungern betecknas inte längre som ett fritt land av organisationen Freedom House. Det är i längden ohållbart. Vi har också sett hur Ungern de senaste veckorna gått till frontalattack mot vårt grannland Finland, som just nu är ordförandeland i EU.

Så bli inte förvånad om EU-kommissionären Ylva Johansson framför ståndpunkter som hon inte hade framfört som statsråd...

Vi ska också ha klart för oss vilken roll EU-kommissionen spelar. Ledamöterna är visserligen nominerade av respektive medlemsland. Men när de väl börjar sitt jobb så är det Europas gemensamma intresse som ska vara vägledande. De får inte ta emot instruktioner från sina respektive regeringar. Så bli inte förvånad om EU-kommissionären Ylva Johansson framför ståndpunkter som hon inte hade framfört som statsråd eller socialdemokratisk riksdagsledamot.

Det kanske nu är läge att ringa till Annie Lööf och Nyamko Sabuni...

Statsminister Stefan Löfven fick frågan om han kan tänka sig att göra en större regeringsombildning, nu när Ylva Johansson slutar. Han svarade svävande på frågan. Det kanske nu är läge att ringa till Annie Lööf och Nyamko Sabuni och ställa frågan så här: Hör ni, ni är ju ändå med och formar vår politik. Ska ni inte sätta er i regeringen också?