Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Regeringen är störande tyst om 2018 års version av "diktaturens kreatur"

"Diktaturens kreatur" var ett uttryck som användes av den förre statsministern Olof Palme år 1975 om diktaturen som då styrde i Prag. Mannen på bilden heter Gui Congyou, ambassadör för diktaturen i Kina.

Annons

Om vi nu ska gradera så är diktaturen i Kina 2018 värre än diktaturen i Prag 1975.

Ambassadör Gui Congyou försöker att sträcka ut den kinesiska diktaturens tentakler till Sverige. Om det är den sittande svenska regeringen störande tyst. Och ska jag vara helt uppriktig så har jag inte någon stor förhoppning att en annan regering skulle agera annorlunda.

Det är alarmerande! Något som borde få alla demokratiska krafter att protestera.

Kidnappningen av den svenske medborgaren Gui Minhai har vi uppmärksammat vid flera olika tillfällen. Kinesiska myndigheter rövar alltså bort en svensk medborgare i ett tredje land och för honom till Kina.

På sin hemsida gick Kinas ambassad till frontalangrepp mot den svenske frilansskribenten Jojje Olsson, som blev utslängd från Kina 2016 – och numera är verksam i Taiwan.

Men diktaturens bisarra logik slår krokben på sig själv. En av anklagelserna mot Jojje Olsson är att han kallar sin hemsida för "InBeijing", trots han inte har bott i Kina de senaste två åren. Genom att säga på det sättet så bryter ambassadör Gui Congyou mot sitt eget lands lagar. Kina har nämligen en särskild lagstiftning om Taiwan. I artikel två heter det att "Både fastlandet och Taiwan är en del av ett enda Kina".

Genom att säga på det sättet så bryter ambassadör Gui Congyou mot sitt eget lands lagar.

Men visst, om Kinas ambassadör erkänner att Taiwan inte är en del av Kina så är det välkommet. Hade ambassadören sagt det i något annat sammanhang hade det varit ett diplomatiskt genombrott för demokratin Taiwan.

Uttalandet om Jojje Olsson är klantigt utformat. Men syftet är inte att en bred allmänhet ska läsa. Syftet är att skrämma utländska journalister som bevakar utvecklingen i Kina. Journalister och skribenter har också börjat få märkliga mejl som kan spåras till Kinas ambassad, där Gui Minhai anklagas för en rad saker. En fråga som borde ställas är om den typen av mejl skulle kunna vara förtal i lagens mening. Diplomatisk immunitet gäller. Men diplomater ska följa lagarna i det land där de verkar.

Journalister och skribenter har också börjat få märkliga mejl som kan spåras till Kinas ambassad, där Gui Minhai anklagas för en rad saker.

Ett annat exempel på Kinas agerande var när det australiska tv-programmet "60 minutes" fick ett samtal från Kinas ambassad. Personen som ringde skrek i luren och krävde att ett Kina-kritiskt program skulle stoppas.

Kinas hot har också fått en rad västerländska företag att krypa i smutsen och göra precis som Kina vill. Till exempel när flygbolaget SAS tog bort Taiwan som ett eget land eller när modeföretaget The Gap bad om ursäkt för en t-tröja med en karta över Kina, där Taiwan inte var med.

Vi kommer nog inte att få se någon minister tala om Kinas hantlangare som "diktaturens kreatur". Exporten till Kina – som uppgick till 58 miljarder kronor år 2017 verkar vara viktigare än höga principer om demokrati och mänskliga rättigheter.

Men nu talar vi inte bara om att diktaturen i Kina hårdnar. Vi talar om en diktatur som försöker få företag och journalister i västvärldens demokratier att anpassa sig till diktaturens världsbild. Även om regeringen inte törs säga det, så är det desto viktigare att andra använder ett relevant språkbruk om denna regim: Diktaturens kreatur, alltså.

Annons