Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Så har Kristdemokraternas politik skadat Sverige

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är förbannad på januariöverenskommelsen mellan fyra partier. Men faktum är att vi kan vara rätt glada över att slippa just Kristdemokraternas politik.

Annons

Under partiledardebatten i förra veckan beskrev Ebba Busch Thor januariöverenskommelsen som en "banal basarhandel".

Tidigare uppgörelser om skatter, utgiftstak och pensioner är till exempel en väsentlig förklaring till att Sverige klarade den senaste finanskrisen avsevärt bättre än omvärlden.

Ja, "banal basarhandel" är ett inslag så fort partier samarbetar. Det vet Ebba Busch Thor. Så var det när Carl Bildt ledde en borgerlig regering i början av 1990-talet. Så var det när Göran Persson gjorde budgetuppgörelser med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Så var det när Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kom överens i januari 2019.

Tidigare uppgörelser om skatter, utgiftstak och pensioner är till exempel en väsentlig förklaring till att Sverige klarade den senaste finanskrisen avsevärt bättre än omvärlden. Det var blocköverskridande överenskommelser, men naturligtvis fanns det inslag av just "banal basarhandel".

Ibland blir det också fel. Det finns flera exempel där Kristdemokraterna har fått igenom förslag som aldrig borde ha genomförts.

Resultat: Svindyra biljetter. Men håll ut! Monopolet upphävs om 21 år.

Dåvarande kommunikationsministern Mats Odell fick till exempel igenom en uppgörelse om bygget av Arlandabanan som innebar att skattebetalarna var med och finansierade bygget av banan – samtidigt som Arlanda Express fick monopol. Resultat: Svindyra biljetter. Men håll ut! Monopolet upphävs om 21 år.

Både under Carl Bildts regeringstid och under Alliansregeringen fick Kristdemokraterna igenom sitt vårdnadsbidrag. Betala folk för att de ska låta bli att arbeta, således. Det blev fler hemmafruar på det sättet. ”Jag är glad att Kristdemokraterna inte fanns och hade inflytande över jämställdhets – och familjepolitiken när jag växte upp" skrev Liberalernas Gulan Avci i en debattartikel 2015.

Men Kristdemokraterna nöjde sig inte med en reformerad fastighetsskatt. Den skulle avskaffas och ersättas av en kommunal avgift.

Fastighetsskatten ansågs av de flesta ekonomer vara en träffsäker och effektiv skatt. Visst fanns det problem, förknippade med de höga fastighetsvärdena i storstäder. Men Kristdemokraterna nöjde sig inte med en reformerad fastighetsskatt. Den skulle avskaffas och ersättas av en kommunal avgift.

En fastighetsskatt är en säker skattebas. Ett hus flyttar inte utomlands. En fastighetsskatt kan vara en puff för exempelvis par med utflugna barn att sälja – och därmed minska bostadsbristen. En fastighetsskatt kan också ha en avkylande effekt när bostadspriser rusar. Dessutom: Det är bättre att ta ut skatt på fastigheter än på arbete.

Så på en rad olika områden leder den avskaffade fastighetsskatten till snedvridningar.

Skattebetalarna får alltså fortsätta att subventionera personer som lånar pengar, i ett läge när hushållens skulder är ett av hoten mot Sveriges ekonomi.

En följd av den avskaffade fastighetsskatten borde ha varit att trappa ner ränteavdragen. Alla förstod att det behövde göras, men ingen vågade. Skattebetalarna får alltså fortsätta att subventionera personer som lånar pengar, i ett läge när hushållens skulder är ett av hoten mot Sveriges ekonomi.

Kristdemokraterna insatser i basarhandeln har inte varit särskilt lysande.

Så sammanfattningsvis: Monopol på en av Sveriges viktigaste järnvägar. Bidrag för att i första hand kvinnor ska vara kvar hemma. Och avskaffande av en av våra smartare skatter. Kristdemokraterna insatser i basarhandeln har inte varit särskilt lysande.

Annons