Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Sekunderna tickar när du läser ... Och för varje sekund blir 20 människor rikare

Annons

Kolla nu exakt vad klockan är! Sekunderna tickar. Nu har det gått fem sekunder och ytterligare 20 personer i världen har fått ett bättre liv.

Örebroföretaget Transfer Galaxy har väckt intresse hos två investerare som tillsammans går in med 30 miljoner kronor i bolaget. Det är inte någon välgörenhet. Det är riskkapitalbolag som både vill ha tillbaka sina pengar och dessutom vill göra en god vinst.

Minskad fattigdom och en investering i ett Örebroföretag. De båda sakerna har ett samband.

Målet är att höja värdet på Transfer Galaxy. Kanske kommer Transfer Galaxy att kunna förverkliga sitt mål: Att bli Vivallas största arbetsgivare och en global aktör för internationella betalningar.

Minskad fattigdom och en investering i ett Örebroföretag. De båda sakerna har ett samband.

Nu har det gått ytterligare några sekunder. Ytterligare ett antal människor har fått ett bättre liv.

Världsbanken mäter "absolut fattigdom". Det är de människor i världen som lever på mindre än 1,9 dollar per dag, ungefär 15 kronor.

Varje minut är det i storleksordningen 220 personer som förbättrar sina inkomster så att de inte längre lever i "absolut fattigdom".

Varje minut är det i storleksordningen 220 personer som förbättrar sina inkomster så att de inte längre lever i "absolut fattigdom". Många av dem har hankat sig fram på ytterst små inkomster. Andra har inte hanterat några pengar alls. De har odlat det de behöver och har levt på det. De har inte kunna köpa mediciner. Du kan ju tänka tanken hur det skulle kännas att gå ner med tvätthögen till en flod i stället för att stoppa ner dem i tvättmaskinen och trycka på en knapp.

Här spelar Transfer Galaxy en roll. Företaget sysslar med överföring av pengar mellan länder. Till exempel när mina somaliska vänner skickar pengar till släktingar i hemlandet. Det är en marknad som globalt omsätter 5 000 miljarder kronor per år.

När pengarna kommer fram till släktingen i Somalia hamnar de ofta på ett konto som kan kopplas till en mobiltelefon.

När pengarna kommer fram till släktingen i Somalia hamnar de ofta på ett konto som kan kopplas till en mobiltelefon. Med mobiltelefonen så kan de gå till affären och handla. Systemet får också fart på penningekonomin. Den där personen som tidigare levt ett liv som självförsörjande med sin boskap eller sin lilla odling kan sälja lite av det han eller hon odlar – och få betalt via mobilen.

Nu under den svåra torka som drabbat Afrikas horn har överföringarna bidragit till att förbättra situationen.

Via Transfer Galaxys hemsida kan du nu föra över pengar till länder som Kongo, Etiopien, Fiji, Malawi, Niger, Rwanda. Ja, listan börjar bli rätt lång.

Örebro kan vara på väg att få ett framgångsrikt globalt finansföretag.

Det kan bli nya jobb i Vivalla och dess närhet.

Fattigdomsbekämpningen blir dessutom effektivare, om överföringarna kan göras billigare och säkrare.

Fattigdomsbekämpningen blir dessutom effektivare, om överföringarna kan göras billigare och säkrare.

Om det tog två minuter att läsa detta: 440 människor har då fått ett bättre liv bara under den lilla stund som det tog att läsa den här texten. Och klockan fortsätter att ticka ...