Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Snälla Finland, kan vi inte få ta över ert politiska system?

Det är bara att erkänna. Visst har vi i Sverige betraktat finsk politik med översittaraktig överlägsenhet: "Så där kan man ju inte göra". Fast nu framstår det svenska systemet som både stelbent och irrationellt.

Finland är landet där ideologiska motståndare kan styra ihop. Socialdemokraterna kan till exempel styra med Samlingspartiet (Moderaternas systerparti).

I dag går Finland till val. Väljarna ska bestämma vilka 200 personer som ska sitta i riksdagen. Någon gång under kvällen vet vi vem som får budet att sy ihop en regering. Sannolikt (men osvuret är bäst) blir det Socialdemokraternas Antti Rinne.

Men med vem? Och vilka andra partier deltar? Det är mer osäkert. Här träder den pragmatiska finska politiska kulturen i kraft. Du binder dig inte förväg för vem du ska styra med.

Jag frågar den ena partiledaren efter den andra i Finland vem de vill ha i regeringen. Men svaren låter så här:

– Vi måste först ha ett valresultat och sedan måste vi kan få ett sådant regeringsprogram där man kan lita på att de förändringar vi har tänkt genomföra är möjliga, säger Socialdemokraternas Antti Rinne.

– Om man skulle gissa så har socialdemokraterna en ganska bra position, säger Pekka Haavisto från de gröna.

Han tillägger att regeringsprogrammet är viktigt, men vill inte säga mer om vilka partier som kan tänkas ingå i en regering. Pekka Haavisto är en populär statsministerkandidat, men hans parti ser inte ut att vara lika populärt.

– Låt oss ha valet först, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Den som är mest konkret i att beskriva den kommande regeringsbildningen är Anna-Maja Henriksson som leder Svenska Folkpartiet (SFP). Men särskilt konkret är hon egentligen inte.

– Som det ser ut nu kommer Socialdemokraterna att sitta i regeringen. Vilka de andra partierna blir... Det måste vara ett av de större partierna, Centern eller Samlingspartiet. Sedan måste det vara några mindre partier. Jag hoppas att Svenska folkpartiet kommer att vara ett av dem.

– Jag tror att Finland behöver Svenska Folkpartiet i regeringen. Det är ett parti som alltid söker lösningar och som har en brobyggarroll i finsk politik.

Exakt vilken regeringskoalition det blir i Finland vet vi inte. Men vi vet att proceduren blir kortare än i Sverige. Oppositionsföreträdare kommer inte att använda uttrycket "quislingar" om de partier som ingår i regeringen. För om du gör det, så blir du själv en omöjlig samarbetspartner i framtiden.

Blockpolitiken har tjänat Sverige väl under årtionden. Men nu har den spelat ut sin roll. I Sverige håller partierna ändå krampaktigt fast vid blockpolitiken. Att Liberalerna och Centerpartiet inte sitter i regeringen är till exempel en snuttefilt till dem som inte vill överge Alliansen, trots att Alliansen inte längre existerar.

I den finska valrörelsens slutskede kom Annie Lööf (C) till Finland för att stödja de båda mittenpartierna Svenska Folkpartiet och Centerpartiet. Jag frågade henne om Sverige borde ta efter det finska systemet.

– Nej, det tror jag inte. Jag tror däremot att framtiden stavas mer samarbete, snarare än polarisering. Där behöver vi arbeta än mer i Sverige på att hitta lösningar på de problem som människor har i sin vardag.

De politiska motståndarna Petteri Orpo från Samlingspartiet och Antti Rinne från Socialdemokraterna är oeniga om mycket. Men de är överens om att pragmatism är att föredra framför svensk blockpolitik.

– Jag tänker att vårt system är mycket bättre, säger Antti Rinne.

– Jag har noggrant följt vad som hänt i Sverige och jag är glad att vi inte har den typen av blockpolitik, säger Petteri Orpo.