Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Stefan Löfven fick åka hem – när törs svenska politiker tala om euron?

Stefan Löfven fick åka hem i förtid från EU-toppmötet i Bryssel. Alltså: Vill vi vara med i EU "på riktigt" så måste även Sverige införa euron som valuta.

Svenska finansministrar har i åratal fått vänja sig vid att euroländernas finansministrar träffas för sig själva. Det är mer sällan som Sveriges statsminister får hålla sig hemma medan euroländernas ledare möts. '

Men på fredagen hände det. Stefan Löfven fick ta en tidig fredag. Säkert trevligt för honom, men sämre för Sverige – om vi nu vill vara med och påverka vad som händer i EU.

Men på fredagen hände det. Stefan Löfven fick ta en tidig fredag. Säkert trevligt för honom, men sämre för Sverige – om vi nu vill vara med och påverka vad som händer i EU. Fick Frankrikes president Macron bestämma så hade det hållits fler eurotoppmöten. Men än så länge så håller Donald Tusk, som är ordförande för stats- och regeringschefernas möten, emot. Men hur länge?

När folkomröstningen om euron ägde rum år 2003 så koncentrerades hela debatten på ekonomi. Vad skulle hända om Sverige hade samma valuta som en rad andra EU-länder? Vi satt och räknade på fördelar med att slippa växla valuta när vid resor till andra EU-länder och risker med att den europeiska centralbanken fastställer även vår penningpolitik. Sådana frågor är i och för sig relevanta.

Euron handlar inte ens i första hand om ekonomi. Euron handlar om politik. Vill vi maximera Sveriges inflytande i EU så måste vi införa euron som valuta.

Men vi missade något i folkomröstningen 2003. Euron handlar inte ens i första hand om ekonomi. Euron handlar om politik. Vill vi maximera Sveriges inflytande i EU så måste vi införa euron som valuta. Då kommer finansminister Magdalena Andersson att släppas in på eurogruppens finansministermöten. Och Stefan Löfven hade fått vara med på hela toppmötet i Bryssel under torsdagen och fredagen.

Efter den stora skuldkrisen för länder som Grekland, Portugal och Irland har få svenska politiker ens vågat nämna att Sverige kanske borde vara med. Det förtjänar att påpekas att euron inte var orsaken till att exempelvis Grekland hamnade i en djup kris. Euroländerna erbjöd en del av lösningen genom att ge nödlån. Sverige deltog i stödpaketet till Irland, trots att vi inte har euron som valuta.

Politiker ska lyssna på opinionen. Men de ska också leda opinionen och bilda opinion.

Politiker ska lyssna på opinionen. Men de ska också leda opinionen och bilda opinion. Frågan är hur många år det ska gå efter skuldkrisen innan svenska politiker vågar prata om euron.