Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Striden mellan EU och Polen – det är demokratin dumbom!

"Det är demokratin dumbom", heter en bok med texter den förre folkpartiledaren Per Ahlmark. Den kom ut 2004. Det finns åter igen anledning att utropa: Det är demokratin dumbom! Nu handlar det om länder i EU.

Annons

Det som brukar kallas "realpolitik" kommer alltför ofta i vägen när västvärldens demokratier agerar. Vi ser det på Sveriges relationer med Kina. Vi ser det på USA:s relationer med Saudiarabien.

Men nu handlar det inte om att demokratin hotas i avlägsna länder. Nu hotas den i länder som Polen och Ungern. Alltså länder som har ett inflytande över svensk lagstiftning genom EU-systemet.

Men nu handlar det inte om diktaturer i avlägsna länder. Demokratin hotas i länder som Polen och Ungern. Alltså länder som har ett inflytande över svensk lagstiftning genom EU-systemet.

Den polska regeringen har infört en rad lagändringar, bland annat med syftet att ta politisk kontroll över rättsväsendet. Ett oberoende rättsväsen är en grundpelare i varje rättsstat och en förutsättning för medlemskap i EU. Om vi inte har förtroende för andra länders rättsväsende, så måste vi till exempel avskaffa den europeiska arresteringsordern – som innebär att en misstänkt ska lämnas ut till ett annat medlemsland om vissa förutsättningar är uppfyllda.

Den polska regeringen har hittills mött EU-kommissionen med ett överlägset förakt. Polen har kallt räknat med att få stöd av Ungerns premiärminister Viktor Orban, om det skulle gå så långt att det blir en omröstning om att frånta Polen dess rösträtt.

Men nu har det börjat hända saker. Företrädare för regeringspartiet i Polen har börjat tala om att de är beredda att kompromissa. Och plötsligt togs EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans emot i Polen med öppna armar.

Det finns 100 miljarder skäl för Polen att ändra sig. Det är ungefär så många kronor som Polen får i EU-bidrag varje år.

Det finns 100 miljarder skäl för Polen att ändra sig. Det är ungefär så många kronor som Polen får i EU-bidrag varje år. Och budgetkommissionären Günther Oettinger har talat om att införa ett krav på just en fungerande rättsstat för att få del av de pengarna. Principerna för EU:s långtidsbudget brukar fastställas efter ett toppmöte som slutar vid femtiden på morgonen efter en nattlig förhandling. Och varken Polen eller Ungern kan veta i förväg hur det kommer att sluta. Bäst att visa kompromissvilja!

Så den välvilliga tolkningen är nu att EU-systemet fungerar. Den polska regeringen kommer att tvingas backa på några punkter. Men är det tillräckligt? Kommer Polen att vara en rättsstat som vi törs lämna ut misstänkta brottslingar till?

Och vad kommer att hända i Ungern? Viktor Orbans parti har vunnit två tredjedelar av platserna i parlamentet. Någon har kallat Viktor Orban för den ultimata pragmatikern. Han fjäskar hejdlöst med rasister och antisemiter. Han håller tal där han beskriver auktoritära stater som Ryssland som förebilder. Men han försöker medvetet att balansera just på gränsen till vad som är acceptabelt inom EU. Han röstar inte ens nej till sanktioner mot Ryssland, trots att han ser Putin som en förebild. Men efter rysk förebild har organisationer som granskar korruption och läget mänskliga rättigheter i Ungern tvingats registrera sig som "utländska agenter".

Även Ungern får betydande bidrag från EU.

Men om ett eller två medlemsländer fjärmar sig från grundläggande demokratiska värden, så är unionen i en verkligt djup kris. Så processen mot Polen borde vara en större nyhet än Brexit.

EU har råd att bråka om bankunionen, om regler för finansmarknader och om nivåerna för jordbruksstödet. Inte ens Brexit behöver vara särskilt omvälvande för EU. Men om ett eller två medlemsländer fjärmar sig från grundläggande demokratiska värden, så är unionen i en verkligt djup kris. Så processen mot Polen borde vara en större nyhet än Brexit. Det är demokratin, dumbom!