Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Sveriges hemliga vän i Asien går till val i dag

Kinas ambassadör råskäller på både Sveriges regering och enskilda journalister. Då är det värt att notera att Sverige har en kompis alldeles i närheten av Kina.

Annons

Men det är en kompis som Sverige inte riktigt vill veta av. Gärna samarbete. Gärna handel. Gärna dialog, fast lite i det fördolda. Gärna samarbete om forskning. Alla vet att detta äger rum, men det får liksom inte bli riktigt officiellt. En hemlig vän som Sverige umgås med lite i det tysta.

På vandrarhemmet där jag bor ser jag grejer från Ikea. Och när jag skriver det här sitter jag på ett kafé med svensk profil.

Ska vi tro mätningarna så blir det en brakseger för den sittande liberala presidenten, Tsai Ing-wen.

Kompisen heter Taiwan och i dag, lördag, går Taiwan till val. Ska vi tro mätningarna så blir det en brakseger för den sittande liberala presidenten, Tsai Ing-wen. Det gamla maktpartiet Kuomintangs presidentkandidat Han Kuo-yu blev till slut så irriterad över mätningarna att han uppmanade sina anhängare att låta bli att svara på dem.

När utrikesminister Joseph Wu talar med journalister om läget för Taiwan så talar han om "diplomatiska allierade", alltså om de 15 länder som erkänner Taiwan och har ambassader i Taipei. Sedan talar han om "likasinnade". Då menar han Sverige, EU, USA, Japan och andra demokratiska stater. Han nämner att Göteborgs universitet kommit fram till att Taiwan är det land i världen som är mest utsatt för desinformationskampanjer. Så svenska myndigheter som vill lära sig något om hur ett land kan motverka sådana kampanjer kan lära av Taiwan. Men, som sagt, det måste ske lite i det tysta. Taiwan är ju den hemliga vännen som vi umgås med, fast inte i officiella sammanhang.

Han hör inte till något parti, utan ställer upp som oberoende kandidat. Han delar ut flygblad och ropar ut sina politiska slagord via en högtalare.

Taiwan vill vara en bastion för demokrati, säger utrikesminister Joseph Wu. Det syns på Taipeis gator under en valkampanj. När det största oppositionspartiet Kuomintang håller sitt avslutande valmöte får jag gå omvägar för att komma fram till hotellrummet. Jag möts på ett ställe av en man som satt en bur på sitt huvud, för att väcka uppmärksamhet. Han hör inte till något parti, utan ställer upp som oberoende kandidat. Han delar ut flygblad och ropar ut sina politiska slagord via en högtalare.

Kommunistisk press i Kina skriver pliktskyldigt att det verkar som om det liberala partiet DPP kommer att vinna valet, men med tillägget att det spelar ingen roll: Oavsett vem som vinner valet så ska Taiwan kuvas och bli en del av Kina. Att Kina föredrar oppositionspartiet Kuomintang visar sig på flera sätt. Bland annat kan Kuomintang hålla valmöten i Kina, bland de många taiwaneser som bor i Kina. Och medan Kina vägrar ha några som helst politiska kontakter med den demokratiskt valda regeringen i Taiwan, så fortsätter kontakterna mellan Kinas kommunistiska parti och Kuomintang.

Men Kinas aggressiva ton – och Kinas försök att kuva den frihet som finns i Hongkong – har påskyndat en utveckling som pågått under en längre tid: att alltfler människor i Taiwan ser sig som just taiwaneser, inte som kineser.

I sin senaste utrikespolitiska deklaration utlovade den svenska regeringen en "offensiv för demokratin". Sådant går an att säga. Men det måste sedan fyllas med innehåll.

Folkrepubliken Kina blir en allt hårdare diktatur och driver en utrikespolitik som riktar sig specifikt mot demokratin i både Taiwan och Sverige.

Taiwan är en av Asiens bäst fungerande demokratier som gärna samarbetar med länder världen runt. Folkrepubliken Kina blir en allt hårdare diktatur och driver en utrikespolitik som riktar sig specifikt mot demokratin i både Taiwan och Sverige. I Sverige genom att attackera namngivna journalister och tidningar, bland annat NA. I Taiwan genom att kräva att landet underordnar sig den kommunistiska diktaturen.

Det blir omöjligt att genomföra en "offensiv för demokratin", utan att ta ställning för Taiwan mot Kina.