Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Ta det lugnt – det blir inga europeiska minimilöner

Den socialdemokratiske toppolitikern Frans Timmermans nämnde det flera gånger under en debatt: Europeiska minimilöner. Men lugn, det blir inte några europeiska minimilöner som inkräktar på svenska kollektivavtal.

Annons

Det som kallas för den sociala pelaren har blivit en av de frågor som diskuteras inför EU-valet. Svenska socialdemokrater säger: Det är klart att EU ska syssla med sociala frågor. Kristdemokrater och moderater säger: Usch och fy, sådant ska EU inte lägga sig i.

Det är åtminstone teoretiskt tänkbart att minimilöner samordnas mellan olika länder.

Visst kan europeiska socialdemokrater verka för högre minimilöner. Det är åtminstone teoretiskt tänkbart att minimilöner samordnas mellan olika länder. Frans Timmermans nämnde att minimilönerna inte borde vara lägre än 60 procent av medellönen. Då menar han rimligtvis medellönen i varje land. Men att EU skulle lagstifta om minimilöner är uteslutet, för det strider mot fördraget.

Det finns ett särskilt avsnitt i EU:s fördrag om socialpolitik. Här sägs till exempel att EU ska "understödja och komplettera medlemsstaternas verksamhet" för att förbättra sådant som arbetsmiljö, social trygghet, skydd för arbetstagare som får sparken och integration av personer som står utanför arbetsmarknaden. Det kan till exempel vara genom att "anta minimikrav".

EU-kommissionen har en fördragsfäst skyldighet att agera på detta område.

Så moderater och kristdemokrater måste nog tänka om, om de ska vara med i matchen. EU-kommissionen har en fördragsfäst skyldighet att agera på detta område. Byråkraterna på EU-kommissionen brukar just titta på vad fördraget säger när de lägger sina förslag. Dessutom är flera av Moderaternas och Kristdemokraternas systerpartier i Europa intresserade av just dessa frågor.

Men fördraget sätter också vissa gränser: "Bestämmelserna i denna artikel ska inte tillämpas på löneförhållanden", står det i artikel 153.

Så i praktiken blir det väldigt svårt att få igenom minimilöner. Och det sker inte genom EU-lagstiftning.

Så om Frans Timmermans vill ha minimilöner får han verka för att varje medlemsland för sig lagstiftar på området. I Sverige regleras löner genom kollektivavtal. Så i praktiken blir det väldigt svårt att få igenom minimilöner. Och det sker inte genom EU-lagstiftning.

Annons