Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Taiwan och Kina – så kan Sverige ge Kina skrämselhicka!

Det såg ut som en liten oansenlig förändring, gjord av någon byråkrat på Skatteverket. Men det är ett kryperi för diktaturen i Kina när Skatteverket ändrar beteckningen på Taiwan till att vara en "provins" i Kina.

Annons

Kina är en diktatur där presidenten Xi Jinping nu förbereder sig för att sitta vid makten på livstid. Livstidspresidenter brukar leda sina länder i fördärvet. Taiwan är en demokrati med en sprudlande protestkultur, en folkvald president, en livlig opposition och fria medier. Denna demokrati hotas av Kina, som gör anspråk på Taiwan.

Skatteverket kom inte på denna förändring på egen hand. Enligt den första versionen så skedde förändringen "i samråd" med UD. Sedan kom det fram att det var UD som tagit initiativet. Det ger en signal till Kinas ledning: Sverige kommer möjligen att "tjafsa lite" offentligt när Kina kidnappar den svenske medborgaren Gui Minhai i Thailand och för honom till Kina, men när det verkligen gäller kommer utrikesminister Margot Wallström att göra som Kina säger, i förhoppningen att få svenska exportorder till den statskapitalistiska stormakten.

I Taiwan finns svenska affärsmän, svenska studenter och en och annan turist. Varje signal som av Kina kan uppfattas som ett klartecken att Kina kan göra vad som helst gentemot Taiwan, till exempel en invasion, blir ett direkt säkerhetshot mot svenska medborgare. Det borde UD tänka på.

Det finns en historisk bakgrund till att det har blivit så här:

När Maos kommunister tog makten i Kina, flydde den nationalistiska regimen, under ledning av Chiang Kai-shek, till Taiwan. Republiken Kina flyttade sina ministerier till Taiwan.

Kina styrdes av en kommunistisk diktatur. Taiwan styrdes av något så märkligt som en högerdiktatur med vissa kommunistiska inslag. Nationalistpartiet Kuomingtang hade nämligen stöd av det sovjetiska kommunistpartiet under en period. Båda regeringarna gjorde anspråk på att vara "det riktiga Kina".

Så ur den synpunkten var det inte något svårt val för den svenska regeringen när den 1950 upprättade diplomatiska förbindelser med Maos Kina. Det var ju i allt väsentligt Maos kommunister som kontrollerade Kina. Ett villkor för det svenska erkännandet är att Taiwan betraktas som en del av Kina.

Men i slutet av 80-talet började Taiwan att demokratiseras. I västvärlden var vi fullt upptagna med att betrakta utvecklingen i Östeuropa. Så demokratiseringen av Taiwan hamnade i medieskugga.

Det demokratiska Taiwan betraktas som en diplomatisk paria. Diktaturen Kina behandlas med silkesvantar, till och med när diktaturen tar sig friheten att kidnappa en svensk medborgare.

Så nu sitter vi där. Det demokratiska Taiwan betraktas som en diplomatisk paria. Diktaturen Kina behandlas med silkesvantar, till och med när diktaturen tar sig friheten att kidnappa en svensk medborgare. Alltså skurkstatsfasoner i klass med obskyra diktaturer som Nordkorea.

Ingen törs ta steget att bryta med Kina. Dels för att det skulle leda till uteblivna exportorder. Dels för att samarbetet med Kina anses nödvändigt i stora frågor som handel och klimathotet.

Men låt oss ändå ta ett steg som skulle ge Kina skrämselhicka. Det finns faktiskt en modell för hur Sverige skulle kunna agera. Under Vietnamkriget närmade sig Sverige den "alternativa regering" som fanns i Sydvietnam. Den förkortades PRR (provisoriska revolutionära regeringen). PRR fick inte öppna någon ambassad i Stockholm. Däremot fick den öppna en generaldelegation, en diplomatisk representation som finns inskriven Wienkonventionen.

Sverige skulle alltså kunna ge Taiwan ett diplomatiskt erkännande, utan att formellt frångå principen om ett Kina. Låt Taiwan öppna en generaldelegation. Det blir en tydlig markering gentemot Kina. Skrämselhicka i Peking, alltså!

1988 träffade den palestinske ledaren Yassir Arafat en grupp judiska företrädare i Stockholm. Samtalen ledde till att PLO erkände staten Israels rätt att existera. Åter igen plockades begreppet generaldelegation fram. Den palestinska generaldelegationen i Stockholm öppnades. Och den palestinska generaldelegationen blev kvar ända till 2014 då den omvandlades till en ambassad.

Sverige skulle alltså kunna ge Taiwan ett diplomatiskt erkännande, utan att formellt frångå principen om ett Kina. Låt Taiwan öppna en generaldelegation. Det blir en tydlig markering gentemot Kina. Skrämselhicka i Peking, alltså!