Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LARS STRÖMAN: Tänker Örebro kommun delta i kriget mot teckenspråket?

Organisationen Teckenspråkets röst uppmärksammar ett fall som är oroande. Socialtjänsten i Örebro försöker försöker tvinga fram en så kallad CI-operation på ett dövt barn. En operation som alltså gör att barnet kan höra, men hörande blir barnet inte.

Det här är en omstridd fråga även bland döva och dövas föräldrar. En del föräldrar väljer CI-operation. Andra inte.

Bekvämt för icke teckenspråkig personal inom till exempel skola och socialtjänst, men urkorkat ur barnets perspektiv.

Det finns tyvärr många exempel på att CI används som ursäkt för att pressa teckenspråkiga föräldrar att välja bort teckenspråket för sina barn. Bekvämt för icke teckenspråkig personal inom till exempel skola och socialtjänst, men urkorkat ur barnets perspektiv. Dels för att även en CI-opererad ofta behöver teckenspråk som ett komplement. Dels för att det alltid är berikande att lära sig ett språk. Du säger inte till en skolelev att "du kan ju svenska, varför ska du lära dig tyska?".

Teckenspråkiga – även i Europas teckenspråkiga huvudstad – ser tendenser till en återgång till "oralismen", det vill säga att teckenspråket mer eller mindre förbjuds. Vi har till exempel sett exempel på hur teckenspråkiga utestängs från vissa utbildningar.

Det är ju inte så att teckenspråkighet i sig är något hinder för utbildning eller att utvecklas i arbetslivet.

För två år sedan fick Sverige sin första teckenspråkiga (och döva) professor. Hon heter Johanna Mesch och är, intressant nog, professor i språkvetenskap. Det är ju inte så att teckenspråkighet i sig är något hinder för utbildning eller att utvecklas i arbetslivet.

Det är möjligt att de berörda föräldrarna behöver olika typer av stöd. Men om myndigheten Örebro kommun tvingar fram en CI-operation mot föräldrarnas vilja, så blir det ett klumpigt inhopp i en familjs liv. Det riskerar att bli en del av det tysta krig mot teckenspråket som nu pågår.