Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Torbjörn Fälldin borde ha blivit förbannad på Robert Mugabe

Så stod jag där på flygplatsen i Zimbabwes huvudstad Harare. Nja, staden hette fortfarande Salisbury på den tiden.

Premiärminister Robert Mugabe gick lite fram och tillbaka på plattan. Hela Zimbabwes regering stod uppradad.

Röd matta rullades ut. Trappan rullades fram. Och ut klev Sveriges dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin...

Ett flygplan från Kenya Airways landade. Röd matta rullades ut. Trappan rullades fram. Och ut klev Sveriges dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin till tonerna av Du gamla du fria, spelad av en militärorkester.

Fälldin överraskades av att en av ministrarna tilltalade honom på svenska. En av de zimbabwier som flytt till Sverige under det vita minoritetsstyret.

Senare gjorde Robert Mugabe ett svarsbesök till Sverige. Det blev presskonferens med Thorbjörn Fälldin. Mugabe beskrev Sverige som en vän och allierad.

Förutsättningarna för detta land verkade fantastiska. Ett väl utvecklat näringsliv. Bra säkerhet.

Zimbabwe hade äntligen fått majoritetsstyre. Den vita rasistregimen försvann. Förutsättningarna för detta land verkade fantastiska. Ett väl utvecklat näringsliv. Bra säkerhet. En befolkning som var entusiastisk inför det nya. Även företagsvärlden såg positivt på det som nu skulle hända. Borta var omvärldens bojkott. Nu skulle de komma ut på den internationella marknaden. Jag träffade en företrädare för det sydafrikanska företaget Anglo-American. Hans bedömning av Robert Mugabe:

– Vi har en djävligt bra premiärminister.

Kort sagt: det var så många som ville att det skulle gå bra, att de inte såg att det redan nu fanns tecken på att något skulle gå väldigt, väldigt fel.

Han tyckte det var världens mest naturliga sak att ta emot militära rådgivare från Nordkorea...

När Robert Mugabe höll presskonferens med Thorbjörn Fälldin under svarsbesöket i Stockholm sade han att en enpartistat var en utmärkt idé. Han tyckte det var världens mest naturliga sak att ta emot militära rådgivare från Nordkorea för att utbilda den femte brigaden. Just den femte brigaden skulle senare utföra massakrer på människor i Matabeleland, för de stödde ju en politisk gruppering som konkurrerade med Mugabes.

Varför skällde inte Thorbjörn Fälldin ut Mugabe under det där besöket i Stockholm?

Steg för steg kom Robert Mugabe att prioritera sin egen maktställning högre än något annat. Det gjorde han med en vänsterpopulistisk politik. Gamla gerillakämpar drev på för att få jord. Till slut började de att ockupera farmer som ägdes av vita jordbrukare. Just jordfrågan var många människor i landet missnöjda med. Robert Mugabe insåg att här fanns det röster hämta. Så han stödde ockupanterna.

Sedlar med valörer i biljoner fick tryckas.

Zimbabwe urartade från en ordnad ekonomi och en hyggligt fungerande rättsstat till ett grymt vänsterpopulistiskt experiment. Inflationen steg. Sedlar med valörer i biljoner fick tryckas. Polis och fängslanden användes för att kväsa oppositionen. Mugabe kunde inte nöja sig med att "bara" vara premiärminister, så han gjorde sig själv till president också.

Zimbabwe hade kunnat vara ett av Afrikas rikaste länder. En motor som stimulerat ekonomin i både grannländer och andra delar av Afrika.

En förhoppning om affärer för svenska företag och så var det politiskt inkorrekt att säga något kritiskt ...

Varningssignalerna fanns tidigt att något var fel. Men Sverige höll tyst. Sannolikt var det en kombination: En förhoppning om affärer för svenska företag och så var det politiskt inkorrekt att säga något kritiskt om rebelledaren som blev ledare för sitt land.

Nu är han död. Hans land befinner sig i ruiner.