Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman träffar Cecilia Malmström: Brexit-chock och billigare japanska bilar i Örebro

Det finns flera ljuspunkter i EU-samarbetet: Japanska bilar blir billigare tack vare frihandelsavtalet mellan EU och Japan. Stödet för EU bland medborgarna är rekordstort. Samtidigt är utvecklingen i länder som Ungern och Polen ett allvarligt hot. NA:s Lars Ströman har träffat EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Ett frihandelsavtal mellan Japan och EU har nyligen trätt i kraft. Hur viktigt är det?

– Det öppnar den japanska ekonomin för europeiska och svenska företag. Det är ett frihandelsavtal som omfattar 630 miljoner människor. Det är mellan en fjärdedel och en tredjedel av den globala ekonomin.

– Det tar bort nästan alla tullar. Det tar bort mycket regler och krångel.

Blir det billigare att köpa japanska bilar om jag bor i Lindesberg eller Örebro?

– Ja, det blir det. Och det blir enklare och mera lönsamt att sälja till exempel svenskt trä – som är väldigt populärt i Japan och som det har varit tullar på.

Samtidigt har vi amerikanska strafftullar mot både Kina och EU. Hur mår världshandeln?

– Den mår inte särskilt bra. Det visar Världsbanken, IMF och andra internationella organisationer. Dels är det strafftullarna, men framför allt hotet om andra strafftullar, både när det gäller bilar och biltullar och en tänkbart eskalerande situation mellan USA och Kina. Det skapar psykologiska effekter som gör att handeln tar lite stryk.

Du har rent av nämnt risken för att Världshandelsorganisationen WTO kollapsar. Vad skulle det leda till?

– Det leder till djungelns lag på det globala handelsområdet. Det skulle drabba alla regellydande länder, men det är klart att det drabbar de fattigaste länderna allra hårdast.

Nu ska ni börja förhandla om att ta bort tullar för industrivaror i handeln med USA.

– Jag har inte formellt fått mandatet ännu. Så vi väntar på det ett par veckor till.

Tidigare förhandlade ni med USA om ett omfattande avtal för både varor och tjänster som kallades TTIP, som nu har hamnat i frysboxen. Har ni någon nytta av det ni kom fram till i TTIP-förhandlingarna?

– När det gäller att ta bort tullar så är det inte särskilt komplicerat. Man måste bara identifiera vad man ska ta bort och om finns det några saker där man behöver göra undantag eller utfasningar.

– Men vi samarbetar också väldigt mycket för att ta bort krångel och harmonisera en del regler och snabba upp proceduren när det gäller att testa olika produkter och sådana saker. Där har vi nytta av TTIP-förhandlingarna. För där gjorde man väldigt mycket samarbete och forskning med industrin som visar att vi till exempel inspekterar våra läkemedelsfabriker på i princip samma sätt. Då kanske vi inte behöver göra det två gånger, för det kostar ju mycket pengar.

Under svenskt ordförandeskap genomfördes ”allt utom vapen-initiativet” som innebär att EU öppnar sina marknader för produkter från de fattigaste länderna. Går det att säga nu efter ett par årtionden om det har fått någon effekt?

– Absolut, det har det. För många av de här länderna har handeln med EU ökat dramatiskt. Det ser vi i Kambodja, i Bangladesh, i Pakistan, vi ser det i flera afrikanska länder och så vidare.

Samtidigt inför EU strafftullar på ris från Myanmar och Kambodja.

– Det gör vi av en helt annan anledning. Vi menar, efter noggranna undersökningar, att de dumpar priserna och att andelen på marknaden överskrider det vi har kommit överens om.

Om vi går till EU som helhet. Ungern är inte längre ett fritt land, enligt Freedom House. Polen går i samma riktning. Hur pass allvarligt är det för hela EU-samarbetet?

– Det är utomordentligt allvarligt. Det här är två viktiga länder som blev medlemmar. De kastade av sig kommunistiska diktaturer. De gjorde imponerande reformer och blev medlemmar i den Europeiska unionen. Nu går de åt fel håll. Det är förstås väldigt oroväckande eftersom de öppet säger att de inte ställer upp på EU:s grundläggande värderingar och den liberala rättsstaten som ändå är fundamentet i EU-samarbetet.

Du har varit aktiv i olika EU-institutioner i ett par årtionden. Hur mår EU?

– Både ock skulle jag vilja säga. EU hämtar sig fortfarande efter den ekonomiska krisen. Det är fortfarande en chock efter Brexit. Vi har de interna splittringarna, med flera länder där vi ser att våra interna värderingar hotas.

– Samtidigt så ser vi att det är tillväxt i hela EU, att arbetslösheten inte har varit så låg på många år - generellt. Stödet för EU bland vanliga medborgare är högre än på många, många år. EU ändå har lyckats fatta viktiga och svåra beslut och överlevt Brexit – det var många som trodde för några år sedan att ”nu kollapsar EU”.

Det är val till Europaparlamentet i maj. Hur viktigt är det valet?

– Europaparlamentet är ju lagstiftande i oerhört många beslut. Och vi står inför svåra saker. Det är klimatfrågor, hela omställningen till digital ekonomi, artificiell intelligens, vi har migrationsfrågor, vi har handelsfrågor och så vidare där Europaparlamentet har en roll att spela. Om det kommer in väldigt många representanter från partier som snarare vill blockera samarbetet så är det klart att då blir det svårt att fatta beslut.