Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman träffar Finlands president Sauli Niinistö: Ett konstigt land som står oss nära

I Finland pratar folk konstigt. Och inte nog med det. De är också konstiga, för oss svenskar. När jag träffar Finlands president beskriver han relationerna så här:

Annons

– Relationerna mellan Sverige och Finland är djupare än någonsin tidigare under min politiska tid.

Människorna från detta land är besatta av bastubad, äter karelska piroger till frukost och när den argentinska tangon spred sig över världen gjorde finnarna en egen variant, alltså finsk tango. Deras språk är så obegripligt att det är svårt för en svensk att ens känna igen de tusentals svenska låneord som finns i finskan.

Bilden av finnen som slåss med kniv var på den tiden inte bara ett skämt, utan en föreställning. Finska barn tvingades gå i svenska skolor i källarlokaler.

I min barndom på 70-talet var finnarna inte bara konstiga. De var farliga också. Bilden av finnen som slåss med kniv var på den tiden inte bara ett skämt, utan en föreställning. Finska barn tvingades gå i svenska skolor i källarlokaler. Med deras hemland har Sverige så nära relationer att det är svårt att hitta några fnurror på tråden över huvud taget.

– Vad vi såg på 70-talet var ju att många från Finland ville komma till Sverige, konstaterar Sauli Niinistö.

– Och nu har vi också en andra och en tredje generation.

– Kanske är det en faktor att relationerna mellan Sverige och Finland är bättre än någonsin under mitt politiska liv.

Det militära samarbetet har blivit så omfattande att en stormakt (alltså Ryssland) kallt måste räkna med: Bråkar du med en av dem, så får du båda emot dig.

Beklagar, Danmark, Norge och Island. Ni är visserligen våra kompisar. Men Finland är vår bästis. På riktigt. Det militära samarbetet har blivit så omfattande att en stormakt (alltså Ryssland) kallt måste räkna med: Bråkar du med en av dem, så får du båda emot dig.

Men grunden är ändå Finlands eget försvar:

– Vi ska bygga en sådan tröskel att om någon försöker komma ska han veta att det kostar mycket, säger Sauli Niinistö.

– Vi ska också vara intressanta om något händer i världen.

Men så bygger också Sverige och Finland upp gemensamma försvarssamarbeten som går så långt att en främmande makt som planerar att bråka med någon av oss, måste räkna med Sveriges och Finlands gemensamma försvarsresurser.

– Jag tycker det är klokt att vi inte sätter upp mål, utan vi tar steg för steg, säger Sauli Niinistö.

Men Ryssland ligger där det ligger. Och Finland och Ryssland har en gemensam gräns som är 1340 kilometer lång.

En del blir lite förbryllade över att Finland också vinnlägger sig om att upprätthålla dialogen med Ryssland. Men Ryssland ligger där det ligger. Och Finland och Ryssland har en gemensam gräns som är 1340 kilometer lång.

– Man försöker gärna mystifiera relationerna mellan Finland och Ryssland, säger Sauli Niinistö.

– Jag tror att vi alla är ense om att vi måste fortsätta dialogen med Ryssland. Men den finska regeringen var också den första som reagerade efter det som hände i Krim. Och vi står bakom EU:s sanktioner.

Sauli Niinistö framhåller vikten av multilaterala och regelbaserade relationer. Alltså: Länder ska samarbeta. Och det ska finnas regler för hur saker och ting ska gå till, både när länderna är överens och när de är oeniga. Men Ryssland har skjutit sådana regler i sank med krigföringen mot Ukraina. Och Donald Trump struntar högaktningsfullt i regler när han driver handelskrig, först mot EU sedan också mot Kina.

I somras stod Finland värd när Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Helsingfors.

– Jag mötte Trump före hans möte med Putin, berättar Sauli Niinistö.

– Jag sade till honom att jag inte skulle försöka ge honom några råd, men att jag kunde berätta hur jag förbereder mig när jag ska träffa Putin.

Och han konstaterar kortfattat och lågmält:

– Jag vet inte om det hjälpte.

Artiklar i Serien "Fokus Finland":

Populisten som blev EU-anhängare (25/9)

Finlands rikaste man protesterade mot avrättningar efter inbördeskriget (26/9)

Borgå lantdag gav Finland svensk grundlag under ryskt välde (27/9)

Mannerheim – tyskallierad fältherre som besökte Helsingfors synagoga (28/9)

Finlands samlade sorg och passion i den finska tangon (29/9)

Intervju med Finlands president Sauli Niinistö (30/9)