Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman träffar Finlands utrikesminister: Från populist till en motvillig EU-anhängare

Han grundade Sannfinländarna, Finlands högerpopulistiska parti. Men nu är han Finlands utrikesminister och det är Timo Soinis tur att klaga på populister.

Annons

Någon brinnande EU-entusiast har han inte blivit. Men han talar för mer EU-samarbete, snarare än mindre.

– Det är faktiskt så att jag är realistisk, säger han när jag får en kort pratstund med honom i ett sammanträdesrum i den finska riksdagen.

– Men vi har en sådan situation här i Europa, vad beträffar när Brexit ska gå vidare och problemet med migration. Vi måste skapa fler åtgärder som kan förena oss.

Timo Soini berättar gärna om hur ofta han talar med Margot Wallström, både i direkta möten och per telefon.

Det serveras en fin frukost med tjusiga kaffekoppar. Timo Soini berättar gärna om hur ofta han talar med Margot Wallström, både i direkta möten och per telefon.

Efter att ha träffat Timo Soini vid två tillfällen kan jag förstå att samarbetet med Margot Wallström fungerat väl. Han är rakt på sak. Han är trevlig. Och han har humor. Någon gång har han beskrivit sig själv och Margot Wallström som "skönheten och odjuret".

Med dessa två utrikesministrar har Sverige och Finland byggt upp ett samarbete som går längre än vad någon kunde tänka sig för tio år sedan. Eller som Timo Soini själv uttrycker sig: Det är ett samarbete utan begränsningar.

Det kan handla om att den finska staden Torneås busstation råkar ligga i den svenska staden Haparanda.

Den gamle nationalistiske populisten antyder alltså att nationalstaternas gränser inte ska sätta några gränser för samarbetet med Sverige. Det kan handla om att den finska staden Torneås busstation råkar ligga i den svenska staden Haparanda. Låt vara att en och annan politiker i Helsingfors muttrade lite missnöjt när de både städernas gemensamma busstation byggdes. Eller så handlar det om att finska och svenska militärer har utvecklat ett nära samarbete. Två alliansfria länder som är så nära knutna till varandra att det nästan är som en allians.

Timo Soini är djupt bekymrad över att USA och EU har så påtagliga svårigheter att komma överens, efter president att Donald Trump blev president i USA.

– Det är problematiskt att de transatlantiska relationerna inte är i skick. Och det skulle jag säga att alla av oss måste kämpa och arbeta mera för att få bättre och mer djupa relationer mellan Förenta staterna och Europa. Och det är mycket, mycket viktigt!

Timo Soini gjorde succé som ordförande för det populistiska Sannfinländarna och blev utrikesminister 2015. Förra året lämnade han och större delen av riksdagsgruppen Sannfinländarna och bildade i stället det konservativa Blå Framtid.

Men går det att vara abortmotståndare och Finlands utrikesminister samtidigt? Timo Soini verkar inte bry sig.

Men Timo Soini är fortfarande en egensinnig person. Han deltog i ett evenemang mot aborter i Kanada - och drog på sig kritik från justitiekanslern och en misstroendeomröstning i den finska riksdagen. Den djupt troende katoliken Timo Soini är abortmotståndare. Men går det att vara abortmotståndare och Finlands utrikesminister samtidigt? Timo Soini verkar inte bry sig. Han har inte ens bestämt sig för om han ska ställa upp som kandidat för sitt parti Blå Framtid i nästa års riksdagsval.

Artiklar i Serien "Fokus Finland":

Populisten som blev EU-anhängare (25/9)

Finlands rikaste man protesterade mot avrättningar efter inbördeskriget (26/9)

Borgå lantdag gav Finland svensk grundlag under ryskt välde (27/9)

Mannerheim – tyskallierad fältherre som besökte Helsingfors synagoga (28/9)

Finlands samlade sorg och passion i den finska tangon (29/9)

Intervju med Finlands president Sauli Niinistö (30/9)