Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Välkommen till världens svåraste jobb, Ylva Johansson

Under utfrågningen i Europaparlamentet gick Ylva Johansson en balansgång: Inte säga något som i onödan kan reta högernationalistiska regeringar i Ungern eller Polen. Då gjorde hon en felbedömning.

Ylva Johansson är den fjärde svenska ledamoten i EU-kommissionen. Tre av de fyra har fått just migrationsfrågor som sin portfölj. Men förhållandena när Anita Gradin blev EU-kommissionär 1995 kan knappast jämföras med läget i dag. Dels är flyktingfrågan i sig svårare att hantera. Dels har vi nu regeringar inom EU som ifrågasätter de mest grundläggande principerna för rättsstaten och demokratin.

Så under utfrågningen i parlamentet valde Ylva Johansson att ta på sig diplomatens jobb ...

Ylva Johansson ska börja med att resa runt till EU:s medlemsländer för att se om det finns någon ny gemensam nämnare, någon form av kompromiss, som skulle kunna leda till en ny gemensam asylpolitik. Så under utfrågningen i parlamentet valde Ylva Johansson att ta på sig diplomatens jobb, inte reta något medlemsland i onödan. Men det var i parlamentet hon uppträdde. Där uppskattas inte vaga löften. Hon valde alltså att vara diplomat vid fel tillfälle.

Däremot fastställde hon två principer under utfrågningen:

1. Alla medlemsländer, inte bara några, måste vara solidariska. Det skulle, teoretiskt sett, kunna innebära något annat än att ta emot flyktingar. Så vilket pris skulle då Ylva Johansson kunna tänka sig att ett land som Ungern ska betala? Den ungerska regeringen tänker knappast acceptera ett antal euro per flykting som landet vägrar att ta emot. Men kanske något annat...

2. Asylrätten gäller. En person har rätt att komma till ett EU-land och säga "jag söker politisk asyl". Då ska ansökan prövas. Den rätten finns inskriven i EU:s fördrag och dessutom i gällande lagstiftning. Det ingår i kommissionärernas arbetsbeskrivning att försvara fördraget. Ungern behandlar asylsökande på ett sätt som knappast är förenligt med asylrätten.

Nu ska Ylva Johansson försöka få de högernationalistiska regeringarna att backa åtminstone lite grann.

Den avgående kommissionen, under ledning av Jean-Claude Juncker, slet med asylfrågan under hela sin mandatperiod utan att nå framgång i den mest centrala frågan: gemensamt ansvar för de asylsökande. Nu ska Ylva Johansson försöka få de högernationalistiska regeringarna att backa åtminstone lite grann. Det torde vara världens svåraste jobb.

För att komplicera bilden ytterligare: Det EU nu skulle behöva är en kommission med ett starkt mandat. Men medlemsländerna har agerat på ett sätt som försvagar mandatet. Den nya ordföranden Ursula von der Leyen hörde inte till de toppkandidater som kandiderade inför valet till Europaparlamentet. Hon kastades in som en kompromisskandidat av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som därmed blev av med en omstridd och ifrågasatt försvarsminister.

Men mycket talar för att stats- och regeringscheferna kommer att försöka hålla kommissionen inom strama tyglar ...

I just frågan om migration vore det angeläget att ha en kommission som agerar med en hög grad av integritet gentemot medlemsländerna. En kommission som läser fördraget snarare än att snegla på politiska signaler från Berlin, Budapest eller Paris. Men mycket talar för att stats- och regeringscheferna kommer att försöka hålla kommissionen inom strama tyglar, alldeles oavsett vad som står i fördraget om kommissionens oberoende ställning. Det försvårar Ylva Johanssons arbete.

Så Ylva Johansson borde prioritera om och lägga större vikt vid att ha stöd i Europaparlamentet.

Men det finns en kraft till som är angelägen om gemensamma europeiska lösningar – och det är Europaparlamentet. Den traditionella alliansen mellan Socialdemokrater och konservativa räcker inte längre för att få en majoritet. De behöver stöd av antingen de gröna eller Liberalerna – två grupper som tydligt strider för europeiska lösningar. Det är en faktor som kan utgöra ett stöd för en kommissionär som försöker driva på för en mer gemensam asylpolitik. Så Ylva Johansson borde prioritera om och lägga större vikt vid att ha stöd i Europaparlamentet.