Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Varför utvisas inte Kinas diplomater? 59 miljarder skäl!

Ett otäckt scenario: En svensk medborgare dör av "sjukdom" i ett kinesiskt fängelse. Kroppen kremeras omedelbart innan den fraktas till Sverige för begravning.

Annons

Tänk om det är dit vi är på väg i fallet Gui Minhai – svensken som kidnappades i Thailand av kinesiska agenter och sedan fördes till Kina. Därtill bröt Kina mot en grundregel för diplomatiskt umgänge när kinesiska agenter arresterade Gui Minhai när han var på väg till svenska ambassaden för en läkarundersökning. Officiellt var han då frigiven. Gui Minhai lider av muskelsjukdomen ALS. Ett sätt för kinesiska myndigheter att göra sig av med obekväma personer är att förvägra dem sjukvård i fängelset.

Men just nu är det påtagligt tyst. Den svenska regeringen visar en störande undfallenhet för den kinesiska diktaturen.

Den svenska regeringen visar en störande undfallenhet för den kinesiska diktaturen.

Reportrar utan gränser rapporterar om ett tiotal publicister som sitter i kinesiska fängelser och vars liv hotas. En av dem är Gui Minhai.

På måndagen inträffade en diplomatisk tsunami – när land efter land utvisade ryska diplomater efter en giftgasattack mot två personer i Storbritannien. Den enda rimliga förklaringen är att ryska staten ligger bakom anser både den brittiska regeringen och EU.

Sverige gör rätt – genom utvisningen av en rysk diplomat markerar regeringen solidaritet med Storbritannien.

Att en stat kidnappar en svensk medborgare i ett tredje land måste betraktas som gangsterverksamhet. Varför utvisar inte Sverige en handfull kinesiska diplomater i Stockholm?

Men varför har Sverige inte begärt solidaritet av andra EU-länder när det gäller den fängslade svensken Gui Minhai? Att en stat kidnappar en svensk medborgare i ett tredje land måste betraktas som gangsterverksamhet. Varför utvisar inte Sverige en handfull kinesiska diplomater i Stockholm?

Sannolikt finns det 59 miljarder skäl till det. Sveriges varuexport till Kina var 59 miljarder kronor under 2017. Hellre att Ericsson får sälja mobilsystem till Kina än att bråka om en fängslad svensk. Det verkar så illa att det är så logiken ser ut.

Men hur tillförlitligt är det i längden att göra affärer med en korrupt gangsterstat, vars härskare numera sitter på livstid?

Men hur tillförlitligt är det i längden att göra affärer med en korrupt gangsterstat, vars härskare numera sitter på livstid? Vad ska vi göra nästa gång Kina kidnappar en svensk medborgare? Be om ursäkt för att Sverige är en demokrati?