Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Ve dig om du är somalier – och blir vald till ett politiskt uppdrag!

Ve dig om du som somalier i en förort lyckas bli invald till riksdagen. För då blir det panik, framför allt på högerkanten.

Leila Ali Elmi har drivit personvalskampanj i Angered i Göteborg. Hon fanns med långt ner på Miljöpartiets lista. Men nu kan hon snart ta plats i riksdagen, efter en framgångsrik personvalskampanj.

Ja, det är sant att hon drev kampanj på somaliska. Men hon gjorde det också på svenska.

Ungefär 70 procent av de finländare som har svenska som modersmål beräknas rösta på just Svenska Folkpartiet. Någon som får panik? Räck upp en hand!

Jag minns valkampanjer då valmaterial delades ut på finska. Och den som söker i riksdagsarkivet hittar riksdagsmotioner som handlar om sådant som att slå vakt om rätten till det finska språket, undertecknade av riksdagsledamöter, vars namn uppenbarligen har sitt ursprung i vårt östra grannland.

I Finlands riksdag finns en gruppering som kallas för "svenska riksdagsgruppen". Det är ledamöter från Svenska folkpartiet och en ledamot från Åland. Ungefär 70 procent av de finländare som har svenska som modersmål beräknas rösta på just Svenska Folkpartiet. Någon som får panik? Räck upp en hand!

När Leila Ali Elmi tar plats i Riksdagen ska hon representera Miljöpartiet. Och som partigrupperna fungerar så är risken minimal att hon skulle kunna börja driva någon särskild agenda som står i strid med Miljöpartiets politik. Däremot har hon chansen att driva exempelvis förortsfrågor, utifrån den politik som gäller för Miljöpartiet. Och det hon gör ska naturligtvis granskas. Det har till exempel kommit fram till att hon delat uppdateringar där en person kallades "rövhatt" och "parasit". Sådant kan hon inte göra om hon vill vara värdig som riksdagsledamot.

Men visst kan bakgrunden ha betydelse. Till exempel en småföretagare som står i riksdagens talarstol och berättar varför det är viktigt att få bort regelkrångel för företag.

Jag är skeptisk till undersökningar som visar att en viss grupp är över- eller underrepresenterad i riksdagen. Vi röstar för vad ett parti eller en viss person står för. Men visst kan bakgrunden ha betydelse. Till exempel en småföretagare som står i riksdagens talarstol och berättar varför det är viktigt att få bort regelkrångel för företag. Att Stefan Löfven är en metallarbetare som har fått landets tyngsta politiska förtroendeuppdrag har en politisk dimension. Och glöm inte alla riksdagsledamöter som skriver riksdagsmotioner med syftet att få uppmärksamhet i lokalpressen för att de kräver bättre tågförbindelser för en viss stad eller infrastrukturinvesteringar i ett visst län. Motioner som så gott som alltid avslås.

Om jag snabbt ur minnet ska rad upp var mina somaliska vänner är politiskt aktiva så är följande partier representerade: Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Kristdemokraternas stora framgångar i mitt eget bostadsområde, Varberga har med stor sannolikhet uppnåtts bland bostadsområdets syrianer.

Nationalitet kan ha betydelse för val av politiskt parti. Bland de människor som flydde från Sovjetunionens ockupation av Estland, Lettland och Litauen fanns det få som sympatiserade med det som då kallades Vänsterpartiet kommunisterna. Ett mer aktuellt exempel: Kristdemokraternas stora framgångar i mitt eget bostadsområde, Varberga har med stor sannolikhet uppnåtts bland bostadsområdets syrianer.

Vad som döljs är att hon först publicerade en nazistisk propagandafilm om somalier och sedan (när hon tagit bort filmen) ändå hävdade att innehållet var sant. Detta borde betraktas som en skamfläck, oavsett partisympatier!

Låt oss också konstatera att det nu har skapats en politiskt korrekt åsiktskorridor bland vissa borgerliga opinionsbildare om Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh. Hon hyllas nu för att hon har blivit inkryssad i riksdagen. Det heter att hon gjort stora insatser mot hedersvåld. Vad som döljs är att hon först publicerade en nazistisk propagandafilm om somalier och sedan (när hon tagit bort filmen) ändå hävdade att innehållet var sant. Detta borde betraktas som en skamfläck, oavsett partisympatier!

Så om du är somalier och får en riksdagsplats får du på tafsen. Och om du sprider en rasistisk nidbild av somalier, så hyllas du. Det ser ut som ett mönster som är riktigt oroande.