Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsa eller lyssna – vilket är bokens framtid?

Håller ljudböckerna på att konkurrera ut det vanliga sättet att läsa böcker? Eller är ljudböckerna litteraturens räddning, när bokläsandet alltmer ersätts av tv-serier och dataspel. Bolag som Storytel och Bookbeat säljer prenumerationer, liknande streamingstjänster som Netflix och Spotify, med ett brett utbud av litteratur att lyssna på eller läsa som e-böcker.

2019 såldes omkring hälften av alla böcker i Sverige via digitala abonnemang. De digitala tjänsterna ökade mellan 2018 och 2019, medan all litteraturförsäljning minskade. Ljudbokslyssnarna förändrar litteratursverige. Till skillnad från den uppmärksamhetskrävande fysiska boken ger ljudboken oss friheten att ut och röra på sig, träna styrketräning eller något annat. Ljudboken är med andra ord anpassad för vår moderna livsstil och kan vara ett mervärde i vardagen.

Har dessa nya medier tvingat fram en en ny sorts litteratur och ett nytt sätt att berätta? Upprepningar hörs direkt när man lyssnar på en berättelse. Författare som skriver för ljudböcker vet att många sysslar med något annat när de lyssnar och anpassar skrivandet efter det. Det kan innebära att kapitlen kräver en ”cliffhanger”, som väcker intresse för fortsättningen. Författaren Björn Ranelid har läst in många av sina romaner själv. Han tror att hans säregna röst ger ytterligare en dimension till berättelsen.

Är då den nya digitala läsupplevelsen överlägsen den tryckta romanen. Vad är det som gör att det skrivna ordet fortfarande står sig i konkurrensen med ljudböcker? Ett talande exempel är den aktuella succéboken ”Ålevangeliet”. Den betraktas som sakprosa, men är även en litterär upplevelse. Ålen slingrar sig genom historien och över haven och tar med sig läsaren på resan.

Om det mystiska djuret har Patrik Svensson skrivit en bok, som handlar lika mycket om oss själva. Ålevangeliet är enagerande, men kräver uppmärksam läsning, och man tvingas reflektera över vad det är man har läst. Kanske det är skillnaden mellan ljudboken och den fysiska boken? Det skrivna ordet kräver troligen mer koncentration och fokus på berättelsen än ljudboken, som inbjuder till andra aktiviteter samtidigt som man lyssnar.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel