Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarnas barndomsminnen från Ökna, Vivalla: "Där fanns många bondgårdar och även trädgårdsmästeri"

 
Läsarnas barndomsminnen
Visa alla artiklar

Tack vare NA:s läsare fortsätter barndomsminnen från hela länet att anlända. Här från 65-åriga Lilian Ivarsson i Örebro, som växte upp i Ökna där numera Vivalla ligger.

Annons

Jag växte upp i Ökna, numera Vivalla. Först kom Vivalla, sedan Ökna, därefter Lundby. Där fanns många bondgårdar och även trädgårdsmästeri. Man växte tryggt upp där. Alla ställde upp för varandra utan att lägga sig i.

När jag föddes hade vi höns och häst, korna hade de gjort sig av med. Vi hade två stora potatisland och många äppelträd – så vi försörjde oss på att sälja potatis, ägg och äpplen, och även kålrötter.

Mamma levererade kålrötter till Gustavssons Chark, som fanns i Baronbacken då. Även svarta vinbär hade vi, liksom körsbär.

Mamma vävde trasmattor, linnedukar och gardiner och sålde. Det var hon duktig på.

Damerna i byarna gick ihop och hade syjunta. Så fick de för sig att prata med sina avlidna släktingar. De tog fram ett runt bord utan spik och skruv. Damerna höll tyst om hur det gick.

När jag var 15 år tvingades vi att flytta, får då skulle nämligen Vivalla byggas. Det var med stor sorg vi flyttade.

Numera har jag flyttat "hem" igen och jag trivs jättebra här. Lugnt och skönt, inte så bråkigt som folk tror.

Lilian Ivarsson, 65 år

Vivalla, Örebro

 Vill du bidra med dina egna barndomsminnen från nånstans i Örebro län?

► Skicka då text, och väldigt gärna gamla bilder, till NA:s familjeredaktion. Extra roligt är det om du vill skicka med en bild på dig själv också, så som du ser ut i dag.

Om du vill mejla: Då gör du det till [email protected]

Om du vill skicka via post: Då är adressen NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro