Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarnas barndomsminnen: "Vår sommarstuga låg efter Gamla Vintrosavägen i Örebro"

 
Läsarnas barndomsminnen
Visa alla artiklar

Man behöver inte skriva långt för att få vara med bland "Läsarnas barndomsminnen". Självklart går det alldeles utmärkt att göra som Ylva Hollén här. Om du blir inspirerad är du välkommen att mejla en egen historia till [email protected]

Annons

Vår sommarstuga låg efter Gamla Vintrosavägen i Örebro. Min morfar byggde den 1945. Stugan låg på en skogstomt.

Huset hade en storstuga, ett litet sovrum, kök och glasveranda samt en vanlig veranda. På baksidan av huset fanns vedbod, matkällare och ett redskapsförråd. Där fanns också vattenpumpen, i utkanten av tomten låg utedasset.

Från vår bostad i Örebro till stugan var det ungefär sju kilometer. Mina föräldrar hade inte bil så vi cyklade dit. På cyklarna hade mamma och pappa packväskor och på pakethållarna resväskor. Innan jag kunde cykla själv åkte jag med pappa i en barnsits på stången.

Ett av de bästa minnena är när vi öppnade stugan för säsongen. Det var ofta i vitsippstider och det fanns gott om blommor på tomten. När vi kom dit och hade packat in vårt bagage började vi med att lägga ut sängkläder i solen. Mamma och pappa städade och tände en brasa i öppna spisen.

När det var dags att lägga sig lade mamma en filt under lakanet för att det skulle vara varmt och så sov vi i träningsoveraller. Det var mysigt och lite spännande att sova över den första natten.

På morgonen åt vi alltid frukost i glasverandan, som var ljus och solig så det var varmt och skönt där. Mamma och pappa drack kaffe, och jag fick choklad och smörgås.

Innan mamma började yrkesarbeta bodde vi i sommarstugan hela sommaren. Pappa cyklade fram och tillbaka till sitt arbete i centrala Örebro. Jag hade flera lekkamrater, och vänner till vår familj kom gärna och hälsade på.

Mina föräldrar köpte ett radhus 1962 och sålde då stugan. Några år senare revs den för att ge plats åt industrier.

Ylva Hollén (född Rosenberg)

Karlstadsbo sedan 1968

Vill du bidra med dina egna barndomsminnen från nånstans i Örebro län?

► Skicka då text, och väldigt gärna gamla bilder, till NA:s familjeredaktion. Extra roligt är det om du vill skicka med en bild på dig själv också, så som du ser ut i dag.

Om du vill mejla: Då gör du det till [email protected]

Om du vill skicka via post: Då är adressen NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro