Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt även SD få insyn i Örebros ekonomi!

Örebro kommun blöder! Kommuninvånarnas skattepengar slösas på miljardprojekt som ”superbussar” ingen frågat efter, en flygplats få reser ifrån och vansinnigt dyra och underliga kultursatsningar som Kulturkvarter och metallbeklädda fruktmonument, som till ingens förvåning redan vandaliserats och nedklottrats flera gånger om.

Hela världens befolkning har detta år upplevt något vi sällan skådat i modern tid i och med pandemin. Detta har inte bara skördat människoliv till följd av sjukdomen i sig, det har och kommer fortsatt att skapa ekonomiska konsekvenser som är svåra att bedöma effekterna av. Men att människor i alla kategorier och yrkesgrupper kommer bli påverkade på någon nivå är uppenbart.

Den andra striden är den ekonomiska frågan under återhämtningen efter pandemin samt den kostnadsökning vi ser där utgifterna ökar i snabbare takt än inkomsterna.

Pandemins ekonomiska konsekvenser har ofta jämförts med finanskrisen år 2008 och SKR:s prognoser kring det kommande skatteunderlaget styrker den liknelsen. Till skillnad från finanskrisen, som enbart var av ekonomisk karaktär, har vi denna gång en strid på två fronter. Den ena striden handlar om att hantera vård och framtida vaccination kopplat till covid-19 samt att komma ikapp med det som slarvigt beskrivs som ”vårdskulden”, vilket gäller alla operationer, behandlingar och besök som skjutits upp på grund av pandemin. Den andra striden är den ekonomiska frågan under återhämtningen efter pandemin samt den kostnadsökning vi ser där utgifterna ökar i snabbare takt än inkomsterna.

Örebro kommun är inte förskonad från detta och Socialdemokraterna har under lång tid skyllt denna utveckling på den ”åldrande befolkningen”, vilket över tid har kommit att kallas den ”demografiska utvecklingen”. Men beskrivningen ”demografisk utveckling” har inte börjat användas endast för att äldre inte skall uppfattas som en belastning på samhället. Nej man har nämligen kommit på att det faktiskt är fler grupper som kostar pengar. Av ideologiska skäl brukar man idag förtydliga med att gruppen unga och äldre ökar mer än andelen personer i arbetsför ålder. De kostnadskrävande grupperna som helt ingår i den demografiska förändringen är barn, unga, äldre och personer som invandrat. Den sistnämnda gruppen nämns sällan då man tidigare gått så hårt på att vi ”tjänar på invandringen”, men ”öppna era hjärtan”-politik är också förenat med kostnader, något som vi sverigedemokrater har påpekat i årtionden och som varje nykter människa snabbt också inser.

Vad som däremot är helt förkastligt är att man till detta utskott finurligt nog sett till att Sverigedemokraterna – Örebros tredje störst parti – inte fått någon plats eller möjlighet att delta på dessa möten.

Vad har Örebro kommun då gjort för att råda bot på den ekonomiska utvecklingen och försöka få till en god återhämtning från pandemin med minimala konsekvenser på välfärden och kommunens service? Jo, den 25 augusti beslutade Kommunstyrelsen att tillskapa ett nytt utskott som skall hårdfokusera på enbart ekonomiska frågor. Ett forum med högt i tak där förslag på åtgärder och vägar att välja med tillhörande föredrag kommer nötas ned till förhoppningsvis väl avvägda beslutsförslag.

Att inrätta ett sådant utskott är inte bara ett klokt beslut, det är närapå livsnödvändigt för att få en bred diskussion över partigränserna kring kommunens ekonomi. Vad som däremot är helt förkastligt är att man till detta utskott finurligt nog sett till att Sverigedemokraterna – Örebros tredje störst parti – inte fått någon plats eller möjlighet att delta på dessa möten. Vårt förslag om insynsplats för de partier som inte fått ledamotsplatser i detta utskott, för att ändå kunna ta del av vad som diskuteras och informeras, föll. Med detta undanhåller man informationen från dessa möten för 18 procent av väljarna, då Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Örebropartiet inte på något vis får ta del av det som händer i detta oerhört viktiga utskott.

Detta är ett demokratiskt underskott utan dess like och vi kräver en offentlig förklaring från Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (S) om hur han anser det försvarbart att utestänga en femtedel av väljarkåren från djupare insyn i Örebro kommuns ekonomi.

Helena Ståhl

Sverigedemokraterna, oppositionsråd, Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel