Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt bemanningsvisionen bli ett mål för omsorgen i Kumla

Replik  till socialchef Gabriella Mueller Prabin som svarade på en insändare om sämre omsorg i Kumla den 29 augusti.

På Akvarellen är boendet uppdelat i flera hus vad jag förstår. På ett av husen bor de hyresgäster som bedöms ha denna BPSD-problematik och därför har detta hus på Akvarellen haft en högre bemanning. Tittar man på de övriga husen verkar inte bemanningen vara så mycket högre? Tack vare att huset på Akvarellen har haft en högre bemanning har de kunnat bemöta och öka livskvalitén för hyresgästerna med denna BPSD-problematik.

Denna åtgärd som sker nu är ju i princip endast en nerskärning på personal för att spara pengar ...

Jag ska förklara lite djupare, hur jag uppfattar den förra insändaren, för att få en bättre överblick hur ni tänker att detta ska spara pengar. Samma hyresgäster med denna BPSD-problematik kommer att bo kvar i detta hus som tillhör Akvarellen men personalen ska minskas. Är det inte rimligt då att, som din beskrivning säger att alla vårdboenden ska ha samma bemanning för att uppfylla Socialstyrelsens rekommendationer, ”fördela” hyresgästerna över hela Akvarellen. Denna åtgärd som sker nu är ju i princip endast en nerskärning på personal för att spara pengar (vilket resulterar i högre arbetsbelastning som i sin tur förmodligen resulterar i högre sjukskrivningsantal vilket i sin tur är en stor kostnad). Varken hyresgästerna eller personalen kommer att bli gynnade av detta om arbetet ska fortskrida på samma sätt. Det kan faktiskt jag, som inte arbetar på Akvarellen, också lista ut.

Vad jag förstår försöker man arbeta så personcentrerat det går och erbjuder en trygg och lugn psykosocial miljö för hyresgästerna. Detta är möjligt på grund av den bemanning som är i dag. Att flytta på hyresgästerna är, vet jag inte bra för dem. Ni vet ju, precis som Socialstyrelsen, att det inte går att flytta på hyresgäster ”bara sådär”. Det betyder ju att denna åtgärd som ni nu gör (minska personal) inte alls blir bra för hyresgästerna. Det minskar möjligheten till allt det som du beskriver.

... inte är väl livskvalitén mindre värd på helger och kvällar?

Personalen har ingen möjlighet att främja detta arbetssätt på kvällar och helger när personalstyrkan minskas. Vad jag också förstår ligger problemet för personalen att uppfylla detta på helger och kvällar, inte är väl livskvalitén mindre värd på helger och kvällar? Jag som är snart ”mitt i livet” ser detta väldigt alarmerande för vad som komma skall för min omgivning som är i den äldre generationen. Om jag fick önska en sak i detta är det att beslutstagarna till detta beslut går in och ser hur verksamheten verkligen fungerar under helger och kvällar.

Att ha en likvärdig bemanning är en självklarhet. Men ändrar man inte målet i verksamheten eller gör andra åtgärder för att personalen ska hinna med förblir visionen att arbeta strukturerat, teambaserat, uppfylla trygghetskvoten och främja känslan av att vara välkommen och öka livskvalitén endast en vision.

Josefine Eriksson

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel