Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt eleverna få sovmorgon

Jag har hela grundskolan börjat tidigt. Nu, när jag går i gymnasiet, är det inte ett lika stort problem. Men för många är det fortfarande ett problem.

Jag tror att om man hade börjat senare så hade elevens hälsa påverkats positivt. De hade orkat mer i skolan till exempel. Risken för psykisk ohälsa hade också minskat. Detta är framtaget av forskare från England: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-lat-tonaringar-sova-langre.

Jag tror även att eleverna hade haft bättre närvaro. Det jag menar är att eleverna hade haft mer ork på morgonen då de får mer sömn. Det gör att frånvaron går ned. Folk kommer säga att man ska gå och lägga sig tidigare men det är svårt för dem som håller på med sport då de tränar sent.

Det sista jag har att säga är att senare skolstart gör att ungdomarn presterar bättre. Det resulterar i bättre resultat på prov, bättre koncentrationsförmåga och att eleven blir mer social då den är utvilad. Om eleven är trött under skoldagarna resulterar det i sämre provresultat och att eleven sover bort dagarna när den kommer hem.

Skoldagarna behöver förskjutas vilket kräver schemaförändringar. Man kan korta ner rasterna så att dagarna inte blir för långa. Jag tycker att skolan då ska börja 09.30 och sluta 16.30, senast.

”Upprörd sextonåring”

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel