Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt exploatören stå för Törsjös kostnad

Örebro kommun skall lägga järnvägsräls på 115 ha prima åkerjord i Törsjö. Kommunen har tidigare förstört åkermark i Solhaga Västhaga, Markbacken, Varberga, Vivalla, Lundby, Ekeby-Almby och Runnaby med flera områden, utan att ersätta den förstörda åkermarken. Efter 70 år börjar kunskapen öka hos politiker och tjänstemän i Örebro. Förstörd åkermark måste ersättas. Gör man inte det, kommer våra barn att svälta.

De okunniga politikerna och tjänstemännen i Örebro anser, att 115 ha mycket god lerjord i Närke kan ersättas med 20 ha gotländsk skogsmark, där de lösa jordlagren är 0,5 m. Är det ett resultat av, att Socialdemokraterna har förstört den svenska skolan?

För att exploatören av åkermarken i Törsjö skall få byggnadslov, måste han betala för 115 ha nyodlad mark. Enligt ATL, lantbrukarnas affärstidning, kostar det 50 000 kr/ ha att nyodla tidigare förskogad åkermark. Att nyodla skogsmark kostar 100 000 kr/ha. Det tar 4-5 år att nyodla skogsmark.

Exploatören av jordbruksmarken i Törsjö skall alltså betala 115 ha* 100 000 kr/ha = 11 500 000 kronor för nyodling. Han får inte tillträda marken i Törsjö, förrän nyodlingen kan brukas. Det är inte skattebetalarna i Örebro, som skall betala för nyodlingen.

Agne Spång

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel