Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt fler busslinjer trafikera Centrum i Örebro

 
Superbussarna i Örebro
Visa alla artiklar

Låt busstrafiken passera snabbt genom Centrum så får vi liv i Örebro igen. Så här behöver vi inte ha det: Det är beslutsfattarna som inte vill tänka till och göra det bättre: Detta i ett läge som vi alla skulle tjäna på. Orsaken till detta är allt för snabba beslut och tanken att inte vidare bry sig om. Men nu är det ”hög tid” att tänka till om att göra Örebro till en bättre trevligare och livligare stad.

Under rådande förhållande är linjetrafiken samordnad vid Resecentrum. Så här behöver det nödvändigtvis inte vara: Tillgängligheten hade varit bättre ”för flertalet resande” om man också haft Våghustorget för linjebyte utan direkt samtrafik.

Så här skall det inte få fortsätta; när det finns bättre bra alternativ som ersättning ...

Låt nu också linje 7,8, och 9 passera Centrum - Järntorget-Våghustorget. Öppna hållplatserna: Reducera uppehållstiden till minimum. Körtiden/varvtiden; på linje 7- 8 kan normalt klaras på 90 min. För att uppehålla 20 min trafik går här i dag 6 bussar på vardera linjen. Förslaget här visar att det skulle räcka med 5 bussar och (varvtid 100 min.), således 10 min över att pendla med. I sammanhanget kan nämnas att körtiden Lillån-Järntorget är beräknad till 30 min. Normalt räcker här 25 min.

Som man nu har ställt till linjenätet har man också gjort tillgängligheten till det sämsta tänkbara med upp till 1,3 km gångavstånd från Resecentrum till hållplatser i centrum. Med detta förhållande har man klantat till det så att förlusten blir större än vad som är nödvändigt. Så här skall det inte få fortsätta; när det finns bättre bra alternativ som ersättning om man läser ovan.

Beslutsfattare: Bör snarast ta upp detta ”aktuella ärende” och se till att stadstrafiken får gå nya väger. Gör om och gör rätt så blir tillgängligheten för alla resande återställd. Här skall man inte behöva vänta till december med att få ärendet åtgärdat: Med vilja bör/kan det vara möjligt att vi kan ha nytt linjenät till sommarturlistan, start i juni månad.

Lennart Westesson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel