Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt gräsmattorna blomma i sommar!

Låt gräsmattorna bli blomsterängar denna ”corona-sommar”. Honungsbina är hotade. Minskningen av bin beror inte på enbart på sjukdomar och parasiter. Dagens jordbrukslandskap erbjuder alltför få blommande miljöer. Slåtterängar saknas. Betesmark har blivit jordbruksmark eller skogsplanteringar. Blomstrande dikesrenar har lagts igen. Ökad användning av växtskyddsmedel bidrar till den minskade tillgången på blommor.

Det innebär färre boplatser för bin och blommor till pollinerande bin. Massdöd av tambin visar hur sårbar pollineringen är om vi förlitar oss på en enda biart Hittills har man trott att det ”tama” honungsbiet är den viktigaste pollineraren. En kartläggning av svenska forskare visar att vilda insekter som vildbin, blomflugor och humlor är minst lika viktiga för världens produktion av frukt, frön, grönsaker och bär.

Ängar för pollinerande insekter i våra stadsparker bidrar till en hållbarare livsmedelsproduktion.

Hotet mot vår välfärd är att även vilda pollinerande insekter minskar. För att rädda matproduktionen måste den biologiska mångfalden vårdas. Det gäller att stötta insekterna genom att tillföra blomresurser och boplatser. Men inte bara i jordbruket. Vi kan skapa hållbara ekosystem även i städerna.

Stadsodling är en uppåtgående trend. Denna odlingstyp gynnas av att stadskärnornas kortklippta gräsmattor förvandlas till blomstrande slåtterängar. Ängar för pollinerande insekter i våra stadsparker bidrar till en hållbarare livsmedelsproduktion.

Varför inte en tävling mellan städerna varje år, där vinnaren är den stad som bäst förvandlar stenöknar i innerstäder till blomstrande stadskärnor. I Lerums kommun bygger man varje år ”växtrum” på olika platser i centrum, årets växtrum är designade för att just gynna pollinerande insekter. Växtrum borde fler kommuner nappa på.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel