Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte den digitala klyftan mellan stad och land bli en avgrund

Politikens mål är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Detta enligt Regeringskansliets hemsida och beskrivs så här:

►”Elek- Elektroniska kommunikationer ska vara effektiva, säkra och robusta samt tillgodose användarnas behov.

►Sverige ska ha bredband i världsklass. Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter att använda sig av elektroniska samhällstjänster och service via bredband.troniska kommunikationer ska vara effektiva, säkra och robusta samt tillgodose användarnas behov.

►Sverige ska ha bredband i världsklass. Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter att använda sig av elektroniska samhällstjänster och service via bredband.”

Dessa svulstiga formuleringar blir löjligt ihåliga för oss som bor på landsbygden och inte ens har tillgång till fungerande mobiltelefoni.

I glesbefolkade områden kan man i princip glömma allt vad mobiltäckning heter.

Tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen svarar oss, när vi påtalar den dåliga funktionen i näten, att det inte finns någon rättighet att ha mobiltelefoni vare sig utomhus eller inomhus. Sedan man avreglerade telemarknaden är det i huvudsak endast marknadsmässiga överväganden som avgör om man får mobiltelefoni eller ej. Det hjälper alltså inte att klaga hos operatörerna, det är inte deras ansvar att hela landet ska leva. Det är en politisk fråga. I glesbefolkade områden kan man i princip glömma allt vad mobiltäckning heter. Kopparnäten plockas ner, ADSL-uppkopplingar försvinner, de digitala näten blir överbelastade och byggs inte ut i tillräcklig takt. Myndigheterna sitter med armarna i kors medan det blir allt svårare för oss på landsbygden att driva företag och få en rimlig samhällsservice på åtskilliga olika plan.

Bofast befolkning har rätt till fast telefoni inomhus. Bor man på landsbygden kanske man rentav är sysselsatt i jord- och skogsbruk eller andra areella näringar med varierande arbetsställen, som turistföretagare eller bara vill kunna vistas utomhus någon del av dagen. Alla sitter inte inne på ett kontor. Ska man bli kontaktad av utomstående, till exempel, tvingas man vänta inne vid sin inomhustelefon hela dagen. Eftersom den numera är beroende av ett mobilt nät som fungerar uselt och samtalen ofta bryts är det inte ens säkert att det hjälper. Det krävs robusta mobila nät med tillräcklig kapacitet för att vi ska kunna telefonera.

Däremot är jag starkt kritisk till politiker som inbillar sig att marknadskrafterna ensamma ska lösa detta.

Själv bor jag i närheten av Tivedens Nationalpark. Utpekad som riksintresse för rörligt friluftsliv och med klart över 100 000 besökare årligen. Här finns turistföretagare som vill kunna använda telefon och digitala boknings- och betaltjänster men fiber går inte att bygga ut överallt. Mobiltäckning saknas mer eller mindre helt, besökare blir irriterade och utvecklingen stannar av. När jag själv tvingades ringa 112 var första frågan inte vad som hänt, utan vilket telefonnummer jag ringde från. Samtalet går nämligen på grund av obefintlig täckning över på nödfrekvens och operatören kan inte se var samtalet kommer från. Tryggt?

Jag är extremt positiv till den digitala utvecklingen då den är en grundförutsättning för en levande landsbygd. Däremot är jag starkt kritisk till politiker som inbillar sig att marknadskrafterna ensamma ska lösa detta. Det satsas stort på 5G i tätbefolkade områden men man struntar i glesbygd där det inte ens går att ringa ett vanligt telefonsamtal. Många kommunpolitiker är engagerade men rikspolitikerna verkar glömma allt som ligger bortom Stockholms tullar. Om landsbygden inte ska förtvina helt behöver vi faktiskt kunna telefonera. Det har hittills fungerat i närmare 100 år men numera är det inte längre en självklarhet för oss… Kul då, att regeringen inbillar sig att vi ska bli bäst i världen. Frågan blir snarare vilken värld och verklighet de lever i. Inte vår, i alla fall!

Claes Bohlin

Emtatorp, Tived

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel